Oorsuizen

Oorsuizen is een aandoening welke voorkomt bij ongeveer 10% van alle Nederlanders. Het is een aandoening die als zeer vervelend wordt ervaren omdat mensen continu een geluid waarnemen in het gehoor. Het oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, uit zich in verschillende geluiden. De meest voorkomende geluiden zijn een piepend of zoemend geluid. Wanneer u last heeft van oorsuizen kunt u naar een dokter gaan om te kijken welke mogelijkheden er zijn. U kunt ook via Gehoortest.nl een gratis hoortest aanvragen om er achter te komen hoe het met uw gehoor gesteld is.

Waarom Gehoortest.nl?

Via Gehoortest.nl bent u altijd verzekerd van een kwalitatieve hoortest van een audicien bij u in de buurt.

  • Kwalitatieve hoortest
  • Vrijblijvend advies
  • StAr-gecertificeerd
  • Altijd bij u in de buurt

Oorzaken oorsuizen

De daadwerkelijke oorzaak van oorsuizen is moeilijk te achterhalen. Een aantal van de meest voorkomende oorzaken die er aan ten grond slag kunnen liggen leest u hieronder.

  • Gehoorschade door hard geluid, bijvoorbeeld door een concert;
  • Stress en spanning, de geestelijke gemoedstoestand kan oorsuizingen veroorzaken;
  • Medicijn gebruik, sommige medicijnen zoals ototoxische medcijnen kunnen suizen veroorzaken;
  • Ziektes, een aantal ziektes zoals diabetes kunnen oorsuizen veroorzaken;
  • Ouderdom, slechthorendheid door slijtage aan het gehoor.

Oorsuizen genezen

DoofheidOmdat artsen niet exact weten wat oorsuizen veroorzaakt is er ook geen genezing voor mogelijk. Vaak geven dokters dan ook het advies ‘leer er mee leven’, echter voor veel mensen is dit moeilijk. Tegenwoordig zijn er veel experimentele mogelijkheden, maar het belangrijkst is dat de patient de oorsuizingen accepteert en in een rustige gemoedstoestand komt. Op deze manier kan het oorsuizen als minder hinderlijk worden ervaren. De hevigheid van de oorsuizingen kunnen dan ook sterk wisselen per periode.

Oorsuizingen voorkomen

Om oorsuizen te voorkomen zijn er een aantal mogelijkheden. De belangrijkste hiervan is het dragen van gehoorbescherming tijdens het blootstaan aan harde geluiden zoals muziek of in een fabriek. Met oordoppen op maat kunt op een comfortabele manier uw gehoor beschermen en voorkomt u oorsuizingen door lawaaischade.