Gehoorschade voorkomen

201008130600-1_jongeren-gaan-massaal-voor-oordopjesSteeds meer mensen krijgen te maken met gehoorschade, dit kan zijn door een aangeboren hoorprobleem, maar in de meeste gevallen kan de gehoorschade worden voorkomen. Gehoorschade ontstaat meestal door een te lange blootstelling aan lawaai en andere harde tonen. Gehoorschade voorkomen? Wij geven u graag wat praktische tips.

Voornamelijk onder jongeren komt gehoorschade steeds vaker voor. Uit TNO onderzoek blijkt dat er in Nederland jaarlijks ruim 20.000 jongeren bijkomen met gehoorklachten door blootstelling aan hard geluid. Één op de tien jongeren loopt zelfs risico om blijvend gehoorschade op te lopen. Niet alleen jongeren hebben te maken met gehoorschade door harde geluiden, maar ook mensen die werkzaam zijn in de industriesector, bouwbranche en andere omgevingen met veel lawaai. In deze sectoren is slechthorendheid of doofheid de meeste voorkomende beroepsziekte. Zelfs oorkappen en oordoppen hebben vaak geen effect door de langdurige blootstelling aan geluiden en trillingen.

Goede gehoorbescherming

Met goede gehoorbescherming voorkomt u gehoorschade en kunt u langer genieten van de geluiden om u heen. De voorwaarden:

  • Lekdicht afsluitbaar
  • Geluiddempend tot grens 75 dB
  • Jaarlijks testen en controleren
  • Consequent gedragen worden
  • Duurzaam

Hoeveel decibel is te veel?

Een acht uur lange blootstelling aan 80 decibel wordt gezien als de veiligheidsgrens. Maar hoe weet u nu hoe hard een geluid is? Als u direct last van uw oren krijgt door het geluid, dan weet u dat het geluidsniveau waarschijnlijk 100 decibel of meer is. Hier staan een aantal voorbeelden voor de verschillende geluidssterktes en hoe lang het duurt voordat u gehoorschade oploopt.

Decibel Geluid Gehoorschade
77 dB Luidruchtige gesprekken Geen
80 dB Stadslawaai Na 8 uur
83 dB Verkeerslawaai Na 4 uur
86 dB Voortrazende trein Na 2 uur
89 dB Zware vrachtwagen Na 1 uur
92 dB Discotheek, concert, MP3 speler Na 30 minuten
95 dB Discotheek, concert, MP3 speler Na 15 minuten
100 dB Discotheek, concert, MMP3 speler Na 5 minuten
110 dB Houseparty, discotheek, concert, MP3 speler Direct
120 dB Discotheek, dance event, houseparty, concert Direct
130 dB Discotheek, dance event, houseparty, concert Direct

Gehoorschade voorkomen met onze tips

Gehoorschade is vaak niet meer te genezen. Er zijn wel oplossingen om weer meer te kunnen horen, hierbij kunt u denken aan een gehoorapparaat. Ongeveer 71% van de tieners en twintigers weet wat de nare consequenties zijn van te veel lawaai, hier wordt echter vaak niets mee gedaan. Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.

Tip 1: Gebruik een MP3 speler verstandig
Ten eerste kan een goede koptelefoon al veel schelen. De klassieke oortjes zitten dichter op het trommelvlies en kunnen daardoor eerder schade aanrichten. Een reguliere koptelefoon heeft ook een betere geluidskwaliteit als het volume laag staat. Er zitten sowieso al grote kwaliteitsverschillen tussen verschillende oortjes en koptelefoons. Een audicien kan u hierbij helpen. Er zijn namelijk ook oortjes met filter verkrijgbaar. Deze behouden de kwaliteit van de muziek maar tasten het gehoor minder snel aan. Wat altijd helpt is om het volume nooit op maximaal te zetten en om uw oren af en toe rust te gunnen.

Tip 2: Gebruik gehoorbescherming
In kroegen, discotheken en op festivals staat het geluid hard, vaak te hard. Als u hier te lang, wat soms al een paar minuten kan zijn, staat dan kunt u gehoorschade oplopen. Er zijn oordoppen verkrijgbaar die het geluid dempen zonder de kwaliteit te verliezen. Er zijn hier twee varianten van: standaard oordoppen en op maat gemaakte oordoppen. De tweede optie is het beste. Oordoppen kunnen de geluidssterkte tot 25 dB verminderen. Omgevingslawaai wordt weggefilterd, maar u kunt elkaar nog moeiteloos verstaan. Ook als u werkt in een lawaaierige omgeving kunt u gebruik maken van oordoppen.

Tip 3: Gun uw oren rust
Gehoorbeschadiging is niet alleen afhankelijk van het volume, maar ook van de duur van blootstelling. Wanneer u lang bloot heeft gestaan aan harde geluiden, is het van belang om uw gehoor ten minste 24 uur rust te gunnen. Zo kunnen uw oren herstellen.

Roken, medicijngebruik en een verkeerde voeding kunnen er ook voor zorgen dat u gemakkelijker gehoorschade op kunt lopen.

Laat uw oren testen

Door uw gehoor te laten testen weet u of u nog op tijd bent om uw gehoor te beschermen, maar dit kan ook als waarschuwing werken. Er zijn drie verschillende preventieve onderzoeken. Deze onderzoeken zijn:

  1. Otoscopie: Met dit instrument worden uw oren geïnspecteerd. Er wordt dan gekeken of het trommelvlies nog intact is en of er geen proppen of andere obstakels in de weg zitten.
  2. Tympanometrie: Met dit onderzoek wordt er gekeken of er geen gaatjes in het trommelvlies zitten en of er sprake is van verkalkte gehoorbeentjes. Met dit instrument wordt het middenoor bekeken. Ook kan er worden gezien of u verkouden bent, een oorontsteking heeft of aan een allergie lijdt.
  3. Ota-akoestische emissies: Hiermee worden de oren op geluidsprikkels getest. Er wordt gekeken of alle haarcellen positief reageren op het geluid. Dit is een onderzoek voor het binnenoor.

U kunt uw gehoor laten testen bij een audicien bij u in de omgeving. Vraag naar de preventieve hoorscan.