Gehoorschade

GehoorgangontstekingGehoorschade is schade aan het gehoor, in de meeste gevallen door te lange blootstelling aan schadelijke (harde) geluiden. Helaas gaat het in de meeste gevallen ook om permanente gehoorbeschadiging. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om met gehoorschade om te gaan. Om te kijken wat er voor u mogelijk is, is het noodzakelijk om eerst de schade te bepalen. Dit doet een audicien via een audiometrisch onderzoek, beter bekend als een (gratis) hoortest.

Advies op maat

Gehoortest.nl is een website om u snel in contact te brengen met een StAr gecertificeerde audicien voor een gratis hoortest. Wij hebben meer dan 200 aangesloten winkels door heel Nederland, altijd bij u in de buurt dus. Van een audicien ontvangt u een kwalitatieve gehoortest en advies op maat over uw mogelijkheden.

Waarom Gehoortest.nl?

Heeft u last van gehoorschade of wilt u dit voorkomen? Via Gehoortest.nl bent u verzekerd van een kwalitatieve gehoortest.

  • Uitgebreide hoortest
  • StAr-gecertificeerd
  • Vrijblijvend advies
  • Altijd bij u in de buurt

Vormen gehoorschade

Als u hoorproblemen heeft dan hoeft dit niet altijd te betekenen dat u ook daadwerkelijk gehoorschade heeft opgelopen. Uw audicien kan hier meer inzichten over geven. Wat veel mensen niet weten is dat er veel verschillende vormen van hoorschade zijn. De meest gangbare vormen van gehoorschade zijn:

  • Hoorschade door ouderdom (presbyacusis). Bij ouderen treedt vaak slechthorendheid op, vooral in de hogere tonen.
  • Lawaaischade. Door blootstelling aan lawaai kan tijdelijke of permanente lawaaischade ontstaan. Dit komt vaak door de werkomgeving.
  • Aangeboren of erfelijke slechthorendheid.
  • Gehoorverliezen als gevolg van infecties en medicijn gebruik.
  • Geleidingsverliezen. Dit ontstaat door afwijkingen aan gehoorgang, trommelvlies of gehoorbeentjes (bijvoorbeeld ooronsteking).
  • Retrocochleaire verliezen. Gehoorverlies door afwijkingen aan de gehoorzenuw, dit is zeer zeldzaam.

Gehoorschade bij jongeren

gehoorschadeSteeds vaker lopen ook jongeren al vroeg permanente gehoorschade op. De oorzaken van deze gehoorschade zijn vooral het verkeerd gebruik van MP3 spelers en het regelmatig bezoeken van festivals en discotheken. Op deze plekken wordt vaak te luide muziek gedraaid met een te hoog aantal dB. De juiste gehoorbescherming kan gehoorschade voorkomen. Ook voor MP3 spelers zijn er oortjes/koptelefoons te verkrijgen die het gehoor beschermen zonder de kwaliteit van de muziek aan te tasten. Ook zijn er oordoppen te verkrijgen die kunnen worden gebruikt voor tijdens het uitgaan of het bezoeken van festivals. Door speciale filters wordt het gehoor beschermd en de kwaliteit van de muziek behouden. De beleving is nog steeds optimaal, maar het gehoor wordt niet beschadigd.

Gehoorschade voorkomen

Het voorkomen van gehoorschade is natuurlijk beter dan het behandelen van beschadigingen. Een gehoortest is een goede start om te bepalen hoe uw gehoor er nu voor staat, maar in het geval van gehoorschade is de preventieve hoorscan beter. Indien de uitslag van uw gehoortest positief is, krijgt u van de audicien ook een passend advies om in de toekomst gehoorschade te voorkomen. Indien u al wel hoorschade heeft opgelopen ontvangt u advies over de mogelijkheden om hier mee om te gaan. Er zijn verschillende soorten hoortesten. De ene hoortest meet wat u nog hoort en een andere hoortest meet of u gehoorschade op heeft gelopen. Gehoorschade betekent niet altijd dat u minder hoort en andersom geldt dit ook. Voor tips over het voorkomen van gehoorschade kunt u hier terecht.

Piep of ruis in de oren?

Veel mensen die gehoorschade hebben opgelopen krijg een pieptoon, een brom, fluit of ruis in de oren. Dit kan het dagelijks leven erg veel beïnvloeden. Deze piep wordt ook we tinnitus genoemd. De oorzaak hiervan is erg divers. Wij behandelen de volgende oorzaken van tinnitus: feesten & uitgaan, Concerten & festivals, Harde knallen en Luide muziek.