Gehoorschade

Pascal van de Beek
Content Specialist
6 minuten

Gehoorschade is schade aan het gehoor, in de meeste gevallen door te lange blootstelling aan schadelijke (harde) geluiden. Helaas gaat het in de meeste gevallen dan ook om permanente gehoorbeschadiging. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om met gehoorschade om te gaan. Om te kijken wat er voor jou mogelijk is, is het noodzakelijk om eerst de schade te bepalen. Dit doet een audicien via een audiometrisch onderzoek, beter bekend als een (gratis) hoortest.

Merk jij dat jouw gehoor achteruit is gegaan en ben je bang voor gehoorschade? Vraag via Slimster direct een gratis hoortest aan en krijg advies van een vakkundige audicien in jouw buurt!

Advies op maat bij gehoorschade

Slimster is een website die jou snel in contact brengt met een StAr gecertificeerde audicien voor een gratis hoortest. Wij hebben meer dan 200 aangesloten hoorwinkels door heel Nederland, altijd bij jou in de buurt dus. Van een audicien ontvang je een kwalitatieve gehoortest en advies op maat over jouw mogelijkheden bij gehoorverlies.

Vrijblijvend jouw oren laten testen?
Gratis gehoortest

Vormen van gehoorbeschadiging

Als je gehoorproblemen hebt dan hoeft dit niet altijd te betekenen dat je ook daadwerkelijk gehoorschade hebt opgelopen. Jouw audicien kan hier meer inzichten over geven. Wat veel mensen niet weten is dat er veel verschillende vormen van hoorschade zijn. De meest gangbare vormen van gehoorschade zijn:

  • Hoorschade door ouderdom (presbyacusis). Bij ouderen treedt vaak slechthorendheid op, vooral in de hogere tonen.
  • Lawaaischade. Door blootstelling aan lawaai kan tijdelijke of permanente lawaaischade ontstaan. Dit komt vaak door de werkomgeving.
  • Aangeboren of erfelijke slechthorendheid.
  • Gehoorverliezen als gevolg van infecties en medicijn gebruik.
  • Geleidingsverliezen. Dit ontstaat door afwijkingen aan gehoorgang, trommelvlies of gehoorbeentjes (bijvoorbeeld ooronsteking).
  • Retrocochleaire verliezen. Gehoorverlies door afwijkingen aan de gehoorzenuw, dit is zeer zeldzaam.

Gehoorschade bij jongeren

Steeds vaker lopen ook jongeren al vroeg permanente gehoorschade op. De oorzaken van deze gehoorschade zijn vooral het verkeerd gebruik van mp3 spelers en het regelmatig bezoeken van festivals en discotheken. Op deze plekken wordt vaak te luide muziek gedraaid met een te hoog aantal dB. De juiste gehoorbescherming kan gehoorschade voorkomen. Ook voor mp3 spelers zijn er oortjes/koptelefoons te verkrijgen die het gehoor beschermen zonder de kwaliteit van de muziek aan te tasten.

Ook zijn er oordoppen te verkrijgen die kunnen worden gebruikt tijdens het uitgaan of het bezoeken van festivals. Door speciale filters wordt het gehoor beschermd en de kwaliteit van de muziek behouden. De beleving is nog steeds optimaal, maar het gehoor wordt niet beschadigd.

gehoorschade jongeren

Hoeveel decibel zorgt voor schade aan oren?

Een acht uur lange blootstelling aan 80 decibel wordt gezien als de veiligheidsgrens. Maar hoe weet je nu hoe hard een geluid is? Als je direct last van jouw oren krijgt door het geluid, dan weet je dat het geluidsniveau waarschijnlijk 100 decibel of meer is. Hier staan een aantal voorbeelden voor de verschillende geluidssterktes en hoe lang het duurt voordat je gehoorschade oploopt.

Geluid Decibel Gehoorschade
Vallend blad 10 dB Geen
Leeszaal in bibliotheek 20 dB Geen
Gefluister 30 dB Geen
Rustige kamer of kantoor 40 dB Geen
Regen 50 dB Geen
Rumoerige klas of speelplaats 70 - 85 dB Geen / na 8 uur
Wekkeralarm, haardroger, stofzuiger etc. 70 - 85 dB Geen / na 8 uur
Grasmaaier en kettingzaag (benzinemotor) 90 - 105 dB Na 1 uur / na 15 minuten
Draagbare radio, MP3-speler op vol volume 90 - 115 dB Na 1 uur / direct
Massa schreeuwende kinderen 120 dB Direct
Rockconcert of luide passage klassiek concert 90 - 130 dB Na 1 uur / direct
Autoradio op vol volume 140 dB Direct
Startend vliegtuig op 50 meter afstand 140 - 170 dB Direct
Vuurwapens, sirenes en straaljager 140 - 170 dB Direct
hoeveel db gehoorschade

Soorten gehoorschade

Hard geluid kan leiden tot verschillende soorten gehoorschade. De meest voorkomende varianten zijn slechthorendheid, tinnitus en hyperacusis. Andere vormen van gehoorschade zijn distortie en diplacusis. Bij distortie hoor je geluiden vervormd, terwijl je bij diplacusis met beide oren geluiden verschillend hoort.

Slechthorendheid

Slechthorendheid hoeft geen gehoorschade door blootstelling aan lawaai te zijn. Gehoorverlies kan ontstaan door natuurlijke slijtage van de haarcellen in je oren. Dit noemen we ouderdomsslechthorendheid. Is jouw slechthorendheid veroorzaakt door langdurige blootstelling aan hard geluid? Dan noemen we dit lawaaislechthorendheid. Om deze vorm van gehoorschade te voorkomen is het belangrijk om je oren te beschermen tegen harde geluiden, zoals tijdens het werken in een fabriek of het uitgaan.

Piep of ruis in de oren?

Veel mensen die gehoorschade hebben opgelopen krijgen een pieptoon, een brom, fluit of ruis in de oren. Dit kan het dagelijks leven erg veel beïnvloeden. Deze piep wordt ook we tinnitus genoemd. De oorzaak hiervan is erg divers. Zo kun je last van oorsuizingen krijgen door stress, gebruik van medicijnen en ziektes zoals diabetes of de Ziekte van Ménierè. Over het algemeen wordt tinnitus echter veroorzaakt door langdurige blootstelling aan harde geluiden. Hierdoor ontstaat gehoorschade met een constante piep of ruis in de oren als symptoom.

Hyperacusis

Als je overgevoelig bent voor dagelijkse geluiden dan noemen we dit hyperacusis. Hyperacusis is de medische term voor overgevoeligheid. Het betekent 'ik hoor teveel'. Gehoorschade in de vorm van overgevoeligheid zorgt ervoor dat je geluiden zoals het openen van een zakje, pakken van een bord of het omslaan van de krant als pijnlijk ervaart. In veel gevallen is hier geen oplossing voor, al kan de audicien helpen bij het verminderen van de klachten.

gehoorschade voorkomen

Gehoorbeschadigingen voorkomen

Het voorkomen van gehoorschade is natuurlijk beter dan het behandelen van beschadigingen. Een gehoortest is een goede start om te bepalen hoe jouw gehoor er nu voor staat, maar in het geval van gehoorschade is de preventieve hoorscan beter. Indien de uitslag van jouw gehoortest positief is, krijg je van de audicien ook een passend advies om in de toekomst gehoorschade te voorkomen.

Indien je al wel hoorschade hebt opgelopen ontvang je advies over de mogelijkheden om hier mee om te gaan. Er zijn verschillende soorten hoortesten. De ene hoortest meet wat je nog hoort en een andere hoortest meet of je gehoorschade op hebt gelopen. Gehoorschade betekent niet altijd dat je minder hoort en andersom geldt dit ook. Voor tips over het voorkomen van gehoorschade kun je bij Slimster terecht

Tip 1: Gebruik een mp3 speler verstandig

Ten eerste kan een goede koptelefoon al veel schelen. De klassieke oortjes zitten dichter op het trommelvlies en kunnen daardoor eerder schade aanrichten. Een reguliere koptelefoon heeft ook een betere geluidskwaliteit als het volume laag staat. Er zitten sowieso al grote kwaliteitsverschillen tussen verschillende oortjes en koptelefoons.

Een audicien kan je helpen bij het kiezen van de juiste koptelefoon. Er zijn namelijk ook oortjes met filter verkrijgbaar. Deze behouden de kwaliteit van de muziek maar tasten het gehoor minder snel aan. Wat altijd helpt is om het volume nooit op maximaal te zetten en om jouw oren af en toe rust te gunnen. Luister daarom altijd muziek op je mp3 of smartphone met volumebegrenzing aan.

Harde muziek is de grootste oorzaak van blijvende gehoorschade. Wees dus voorzichtig met mediaspelers en draag oordoppen als je naar een concert of festival gaat!

Tip 2: Gebruik gehoorbescherming

In kroegen, discotheken en op festivals staat het geluid hard, vaak te hard. Als je hier te lang, wat soms al een paar minuten kan zijn, staat dan kun je gehoorschade oplopen. Er zijn oordoppen verkrijgbaar die het geluid dempen zonder de kwaliteit te verliezen. Er zijn hier twee varianten van: standaard oordoppen en op maat gemaakte oordoppen. De tweede optie is het best qua gehoorbescherming en draagcomfort.

Oordoppen kunnen de geluidssterkte tot 25 dB verminderen. Omgevingslawaai wordt weggefilterd, maar je kunt elkaar nog moeiteloos verstaan. Ook als je werkt in een lawaaierige omgeving kun je gebruik maken van oordoppen.

Tip 3: Gun jouw oren rust

Gehoorschade

Gehoorbeschadiging is niet alleen afhankelijk van het volume, maar ook van de duur van blootstelling. Wanneer je lang bloot hebt gestaan aan harde geluiden, is het van belang om jouw gehoor ten minste 24 uur rust te gunnen. Zo kunnen de oren herstellen. Roken, medicijngebruik en een verkeerde voeding kunnen er ook voor zorgen dat je gemakkelijker gehoorschade op kunt lopen. Dit verlaagt namelijk je algehele weerstand.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Gehoorschade