Tinnitus

tinnitusTinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. De symptomen van tinnitus zijn het horen van bepaalde geluiden in één of in beide oren die enkel door de waarnemer gehoord worden. Vaak bestaan de geluiden uit een mix van fluit- en pieptonen en wordt het waargenomen in rust. Dat wil zeggen dat er op dat moment weinig tot geen ander omgevingsgeluid te horen is. Deze fantoomgeluiden kunnen voor de waarnemer zo goed waar te nemen zijn dat het dagelijks leven er flink door beïnvloedt kan worden.

Oorsprong tinnitus

De naam tinnitus is Latijns en komt van het woord Tinnitus Aurium. Dit betekent letterlijk vertaald: “gerinkel in de oren”. Het kan voorkomen in combinatie met hyperacusis. De oorzaak van deze aandoening ligt niet in het gehoor zelf. Zeer waarschijnlijk komt het oorsuizen vanuit de hersenen. Hier geven overactieve delen continue bepaalde signalen af, terwijl het geluid zelf niet aanwezig is. Vandaar de naam fantoomgeluid. Deze overactieve delen van de hersenen kunnen worden gemeten met moderne MRI technieken.

Behandeling

De meest bekende en effectiefste behandeling van tinnitus is TRT, oftewel Tinnitus Retraining Therapy. Hierbij worden de hersenen gestimuleerd om het oorsuizen zoveel mogelijk te negeren. Deze Tinnitus Retraining Therapy is tegenwoordig de standaard behandeling tegen tinnitus.

Waarom Gehoortest.nl?

Heeft u last van tinnitus of wilt u dit voorkomen? Via Gehoortest.nl bent u altijd verzekerd van een kwalitatieve gehoortest van een audicien.

  • Volledig bereik (Hz) testen
  • Ook kwaliteit van verstaan (per oor)
  • Ook meting achter het trommelvlies
  • Geheel vrijblijvend en bij u in de buurt