Piep of ruis in oren?

harde-muziek-200x100Oorsuizen is een bekend fenomeen dat dagelijks miljoenen mensen ondervinden. Het kortdurende gesuis is bij iedereen wel bekend, maar wat gebeurd er als dit gesuis niet stopt, dat slapen onmogelijk wordt? Naar een arts gaan biedt vaak geen uitkomsten, het wel bekende “Leer er maar mee leven” antwoord komt dan ook vaak voor.

Dit probleem wordt tinnitus genoemd. Er is dan een geluid dat alleen uzelf kunt horen, dit kan een piep, ruis, fluit, bonk of brom zijn. Dit komt door een aantal overactieve hersencellen. Dit geluid kan af en toe aanwezig zijn, maar ook constant. Dit verschilt van persoon tot persoon.

Het gehoor kan om verschillende redenen afnemen, blootstelling aan harde geluiden is er hier één van. Wanneer het gehoor beschadigd raakt, dan hebben de hersencellen die geluid verwerken de neiging om te gaan compenseren. Het gevolg hiervan is overgevoeligheid voor geluid en dat de hersencellen zelf voor prikkels, oftewel geluid, gaan zorgen. Hier komen de fantoomgeluiden vandaan. Er zijn vele mogelijkheden als het om de oorzaak van oorsuizen gaat. Wij van Gehoortest.nl hebben deze oorzaken hier voor u op een rij gezet.

Geluid, een belangrijke factor

Overgevoelig stressTe harde geluiden kunnen het gehoor beschadigen. Het hangt van het aantal decibel af hoe lang het duurt voordat het gehoor beschadigd raakt. Hieronder vindt u tabel met het aantal decibel van veel voorkomende geluiden en hoe lang het duurt voordat dit geluid het gehoor beschadigt.

Geluid Decibel Gehoorschade
Vallend blad 10 dB Geen
Leeszaal in een bibliotheek 20 dB Geen
Gefluister, tikkend uurwerk 30 dB Geen
Rustige kamer, kantoor 40 dB Geen
Regen 50 dB Geen
Normaal gesprek 60 dB Geen
Rumoerige klas, schoolbus en speelplaats 70-85 dB Geen/Na 8 uur
Elektrisch scheerapparaat, wekkeralarm, haardroger, stofzuiger en andere huishoudelijke apparatuur 70-85 dB Geen/Na 8 uur
Grasmaaiers en kettingzaag met benzinemotor 90-105 dB Na 1 uur/Na 15 minuten
Draagbare radio’s, walkman op vol volume 90-115 dB Na 1 uur/Direct
Een massa schreeuwende kinderen 120 dB Direct
Rockconcerten, luide passages tijden klassiek concert 90-130 dB Na 1 uur/Direct
Autoradio’s op vol volume 140 dB Direct
Startend vliegtuig op 50 meter afstand 140-170 dB Direct
Vuurwapens, sirenes, straaljager 140-170 dB Direct

Voorkomen van ruis of piep

Gehoorschade door geluid valt vaak te voorkomen. Als u regelmatig in een omgeving bent waar harde geluiden zijn, dan is het verstandig om een preventieve hoortest te laten afnemen. Deze hoortest geeft aan of u al gehoorschade heeft opgelopen. U kunt deze hoortest bij een audicien bij u in de omgeving laten afnemen. Uw audicien kan u ook advies geven over hoe u uw gehoor kunt beschermen.

Goede gehoorbescherming

Met goede gehoorbescherming voorkomt u gehoorschade en die vervelende piep in uw oren. De voorwaarden zijn:

  • Lekdicht afsluitbaar
  • Geluiddempend tot grens 75 dB
  • Jaarlijks testen en controleren
  • Consequent gedragen worden
  • Duurzaam

Wij behandelen de volgende oorzaken van ruis of een piep in uw oren: