Na een feest of uitgaan

201008130600-1_jongeren-gaan-massaal-voor-oordopjesDe meesten hebben na een avond stappen of een feest last van oorsuizen. Dit komt doordat het gehoor tijdens het uitgaan/feest is aangetast door de luide geluiden. Het gehoor is zich dan aan het herstellen. Bij een te lange blootstelling of aan te hoge decibels kan er gehoorschade ontstaan, die het gehoor zelf niet meer kan oplossen. Het komt dan vaak voor dat de piep of ruis in de oren blijft. Een huisarts zou dan vaak zeggen “Leer er maar mee leven”.

Gevolgen oorsuizen

Het constante gerinkel in de oren kan grote gevolgen hebben. Zo kan dit u ’s nachts wakker houden, wordt de concentratie verminderd en is het leven een stukje minder leuk. In sommige gevallen kan dit leiden tot sociale isolatie en depressiviteit. Gehoorschade heeft u niet altijd zelf in de hand, denk bijvoorbeeld aan ouderdomsslechthorendheid. U kunt gehoorschade echter wel zo veel mogelijk uitstellen. Wij hebben een viertal tips voor u opgesteld om uw gehoor zo min mogelijk te beschadigen.

Tip 1: Ga minstens vijf meter van de boxen staan.
Tip 2: Gebruik gehoorbescherming.
Tip 3: Gun uw oren rust tijdens het uitgaan, denk aan een kwartier per anderhalf uur.
Tip 4: Laat uw oren een dag rusten na het bezoeken van een concert of discotheek, ook geen MP3.

Preventieve hoortest

Voorkomen is beter dan genezen. Het is ook van belang dat u gehoorschade tijdig signaleert. Hoe eerder u er bij bent, hoe beter verdere gehoorschade kan worden voorkomen. Door een preventieve hoortest weet u direct of u gehoorschade heeft oplopen of dat u er op tijd bij bent. U kunt bij uw audicien terecht voor een preventieve hoortest. Als u wilt weten of de feesten en het uitgaan uw gehoor hebben beschadigd, dan kunt u door onderstaand formulier in contact komen met de dichtstbijzijnde audicien. Vraag naar een preventieve hoortest. Ook kan uw StAr gecertificeerde audicien u advies geven over de beste gehoorbescherming voor u.

Goede gehoorbescherming

Met goede gehoorbescherming voorkomt u gehoorschade en kunt u langer genieten van de geluiden om u heen. De voorwaarden zijn:

  • Lekdicht afsluitbaar
  • Geluiddempend tot veilige grens van 75 dB
  • Jaarlijks testen en controleren
  • Consequent gedragen worden
  • Duurzaam

Gerelateerde onderwerpen: