Cochleair implantaat (CI) vergoedingen en verzekering

Heeft u een Cochleair implantaat (CI) of komt u in aanmerking voor het plaatsen van een CI? Dan is het verstandig om goed na te denken over de zorgverzekering. Wat wordt precies vergoed door de verzekeraar? En welke kosten zullen voor uw eigen rekening zijn? In dit artikel op Gehoortest.nl vertellen we u meer over Cochleair implantaat vergoedingen.

Wat is een CI?

Een Cochleair implantaat, ook wel bekend onder de afkorting CI, is een hoorhulpmiddel voor mensen die weinig of geen gehoor meer hebben. Zo’n CI is een elektronisch apparaat dat geluid omzet in elektronische pulsen, welke de gehoorzenuwen stimuleren. De elektroden van een CI neemt de functie van het buiten-midden- en binnenoor over. Mensen van wie het slakkenhuis in ernstige mate beschadigd is kunnen, mits de gehoorzenuw nog wel werkt, vaak weer beter horen met behulp van een CI.

hoe werkt een cochleair implantaat?

Cochleair implantaat vergoedingen

Wat wordt precies vergoed door de zorgverzekeraar? Vanuit de basisverzekering wordt zowel de implantatie zelf als de nazorg van één CI voor 100% vergoed. Omdat deze ingreep onder specialistische zorg valt is nazorg verplicht. Deze volledige vergoeding geldt alleen indien de zorgverzekeraar een verbintenis heeft met het ziekenhuis waar u de operatie laat uitvoeren.

Onder nazorg van een CI valt onder andere het controleren van de instellingen en het vervangen van niet werkende onderdelen. De specialisten dienen hiervoor een nota in bij de zorgverzekeraar en dit heeft gevolgen voor het eigen risico. Heeft u nog niks verbruikt van het eigen risico? Dan zullen deze kosten met het eigen risico verrekend worden.

Vergoeding meerdere cochleaire implantaten?

Hoe zit het met cochleair implantaat vergoedingen wanneer meer dan één CI nodig is? In de meeste situaties vergoedt de verzekeringsmaatschappij slechts 1 CI. Behalve wanneer er sprake is van gehoorverlies veroorzaakt door een hersenvliesontsteking. Ook voor kinderen en jongeren onder de 19 jaar wordt een tweede CI volledig vergoed.

CI verzekeren tegen diefstal en schade

Naast het nadenken over de juiste zorgverzekering voor cochleair implantaat vergoedingen is het ook slim om de CI te verzekeren. Zorg dat u goed verzekerd bent tegen verlies, schade of diefstal van de CI. Een cochleair implantaat kost tussen de 7000 en 8500 euro, afhankelijk van het merk en type apparaat. Voor meer advies over een CI verzekering kunt u terecht bij de specialisten van de CI-afdeling in het ziekenhuis. Daarbij is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en vergoedingen voor het cochleair implantaat bij iedere aanbieder.

cochleair implantaat vergoedingen

Eigen kosten

Wanneer de processor van uw cochleair implantaat stuk gaat, dan is zeker dat de verzekeraar de kosten voor vervanging betaalt. Mits u de reguliere controle-afspraken netjes heeft bezocht en er geen sprake is van nalatigheid. Is dat wel het geval, dan draait u zelf op voor de kosten.

Na plaatsing van een CI ontvangt u altijd oplaadbare accu’s. Extra batterijen en accu’s worden helaas niet vergoed. Losse of extra CI onderdelen vallen niet onder vergoedingen van de zorgverzekering. Ook zijn hier geen aanvullende verzekeringen voor. Uitzonderingen worden gemaakt wanneer de accu kapot gaat en de garantietermijn nog niet is verstreken.

Reacties op "Cochleair implantaat (CI) vergoedingen en verzekering"

Er zijn nog geen reacties. Reageer ook!

Reactie plaatsen