Middenoor

middenoorHet middenoor is een gedeelte van het oor. Het gebied ligt tussen het buitenoor en het binnenoor in. Het trommelvlies, ovaal venster, hamer, aambeeld, stijgbeugel en de buis van Eustachius zijn allemaal onderdeel van het middenoor. Het middenoor bestaat uit 3 verschillende gehoorbeentjes (aambeeld, hamer en stijgbeugel). De geluidstrillingen die via de gehoorgang binnenkomen worden hier mechanisch geoptimaliseerd en doorgegeven aan het binnenoor. Het middenoor probeert hiermee het geluid zoveel mogelijk te versterken voor de haarcellen in het binnenoor.

Het middenoor heeft 2 spiertjes die helpen bij het versterken van het geluid. Zij kunnen de 3 gehoorbeentjes iets van elkaar verschuiven. Hierdoor kan geluid wat heel hard binnenkomt verzwakt worden doorgegeven. Andersom kan het ook. Zwak geluid kan iets versterkt worden zodat het iets harder doorkomt.

Ontsteking aan het middenoor

Het middenoor kan ook ontstoken raken. We spreken dan van een middenoorontsteking. Het middenoor heeft een verbinding met de keel en de neusholte. Deze verbinding loopt via de buis van Eustachius. Deze buis helpt mee om de druk aan beide kanten van het trommelvlies in orde te houden en helpt bij het afvoeren van vocht en slijm. Bij een middenoorontsteking raakt de buis van Eustachius verstopt. Hierdoor kunnen vocht en slijm niet op de juiste manier worden afgevoerd. De luchtdruk loopt hierdoor op wat weer pijn aan de oren kan veroorzaken. Op deze manier ontstaat een middenoorontsteking. Voornamelijk kleine kinderen krijgen te maken met een middenoorontsteking.

Wilt u weten hoe uw middenoor er voor staat? Maak dan een afspraak met uw audicien.

Waarom Gehoortest.nl?

Via Gehoortest.nl bent u altijd verzekerd van een gratis hoortest van een audicien bij u in de buurt.

  • Drie verschillende testen
  • Drie delen van het oor worden getest
  • Direct de uitslag
  • Vrijblijvend advies