Earfy ondertiteling tijdens gesprekken

Communicatie tussen slechthorenden en horende mensen kan lastig zijn. Gelukkig biedt de Earfy app een oplossing. Met de Earfy app kun je namelijk spraak omzetten in geschreven taal op het beeldscherm van je smartphone of tablet. Zo kun je direct aan een gesprek deelnemen, ook al ben je doof of slechthorend.

De Earfy app

Deze handige applicatie is eind 2017 gelanceerd door Barend Nieuwendijk en Evert Martens. Als je Earfy gebruikt kun je jouw smartphone of tablet voor je neerleggen tijdens een gesprek. Spraak wordt in realtime als het ware ondertitelt. Hierdoor wordt communicatie tussen slechthorenden en goed-horenden eenvoudiger gemaakt. De app werkt zowel online als offline.

earfy app

Online ondertiteling

Wanneer je gebruik maakt van een internetverbinding, zoals WiFi of 4G, zijn de resultaten het best. Earfy stuurt dan spraakfragmenten online door naar de server. Hier worden woorden en zinnen gecorrigeerd en zelfs aangepast op de context. Dit helpt wanneer het spraakfragment niet helemaal duidelijk was. Stel de software hoort het woord ‘tanken’, maar ook de rest van de zin blijkt dat het ‘denken’ moet zijn. De ondertiteling wordt dan direct aangepast, mits de internetverbinding snel genoeg is.

Maar de app werkt ook offline

Zelfs als je even geen internetverbinding hebt kun je de Earfy app gebruiken. In dat geval wordt spraak niet naar de server gestuurd, maar direct verwerkt op je tablet of telefoon. Helaas is de spraakanalyse wel van mindere kwaliteit. De rekenkracht van tablet of smartphone is namelijk minder sterk dan die van een online server. De ondertiteling tijdens het gesprek zal iets minder accuraat zijn, maar kan alsnog waardevol zijn voor mensen met een gehoorprobleem.

95% accuraatheid

Uiteraard is het van belang dat er duidelijk wordt gesproken tijdens het gesprek. Wanneer de spreker duidelijk articuleert kan de applicatie een accuraatheid van 95% bereiken. Verschillende accenten zijn ook geen probleem voor de Earfy app. De software heeft wel problemen met groepsgesprekken, de applicatie is puur ontworpen voor één op één gesprekken.

Er worden nu 40 talen ondersteunt, waaronder Arabische en Aziatische talen. De app maakt gebruik van de spraaktechnologie van Google. Op dit moment werken ze aan versies met software van Microsoft en Nuance.

earfy spraak ondertiteling

Crowdfundingsactie Earfy

Momenteel moet er nog betaald worden voor de app. Hij is te downloaden via Google Play en de App Store voor 4,79 euro per maand. Het doel van de ontwikkelaars is om de applicatie helemaal gratis aan te kunnen bieden. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd! Daarom zijn ze een crowdfundingsactie gestart. Wil jij graag iets bijdragen? Ga dan snel naar de Earfy crowdfundingspagina en doneer.

Bron: Earfy.net

Reacties op "Earfy ondertiteling tijdens gesprekken"

Er zijn nog geen reacties. Reageer ook!

Reactie plaatsen