GASTBLOG: ‘Seminar’

renee iseli - smits

Afgelopen donderdag was er in Luzern een Seminar over “Werk en Gehoor”, met als thema; De integratie van auditief beperkten naar en in de arbeidsmarkt. Aanwezigen waren vooral mensen uit de Zwitserse reïntegratie-wereld en overheidsinstanties, zoals het Zwitserse UWV en niet bedoeld voor de doelgroep van auditief beperkten zelf. Omdat ik zitting heb in de werkgroep die 2-jaarlijks zo‘n seminar organiseert, was ik wel aanwezig. 


Seminar Werk & Gehoor

Het Seminar was goed bezocht, bijna 60 mensen. Het seminar werd geopend met een interview van een werkgever van een bedrijf dat auditief beperkte werknemers in dienst had en 2 auditief beperkte werknemers. De ene werknemer was slechthorend, de ander doof. Op de vraag waarom een bedrijf auditief beperkte werknemers zou moeten aannemen, antwoordde de werkgever: waarom niet? Hij benadrukte, dat je het als werkgever gewoon moest proberen en dat de auditief beperkte werkzoekenden/werknemers zich niet te veel moesten laten weerhouden of zich schamen.

Lange dag

Ofschoon het seminar voor mij inhoudelijk niets nieuws heeft opgeleverd, was het toch heel nuttig om er bij te zijn. Zowel om te netwerken, maar ook om actueel te blijven. 
Voor mij persoonlijk was het wel een enorme aanslag op mijn energie. Het seminar begon al om 8.30 uur en dat betekende dat ik al om 6.45 uur de deur uit moest. 
Het programma was behoorlijk vol: in de ochtend naast de interviews ook introducties van dienstverlenende organisaties en een introductie van de uitdagingen op de arbeidsvloer. Na een lunchpauze van een uur nog twee Workshops en een afsluitende plenaire samenvatting. Het geheel duurde tot ca. 16.00 uur en ik was pas tegen 18.00 uur weer thuis.

seminar werk en gehoor

Gelukkig mijn Rogerpen mee

Weliswaar waren in het ochtend- en middaggedeelte nog twee pauzes van een kwartier, maar voor een auditief beperkte zoals ik, was het een aardige luister marathon. Er waren weliswaar gebarentolken aanwezig voor de auditief beperkte referenten maar er was geen ringleiding omdat de rest van de aanwezigen goedhorend was.

Voor mij lastig natuurlijk, maar ik had mij voorbereid en mijn Rogerpen meegenomen, wat mij goed ondersteunde. Ook heb ik er voor gekozen om maar aan 1 Workshop deel te nemen in plaats van 2 Workshops. In plaats van de ene Workshop ben ik even naar buiten te gaan om bij te tanken en mijn hoofd leeg te maken. Zo kon ik toch nog redelijk goed de dag doorkomen zonder aan het einde helemaal stuk te zijn, in tegenstelling tot 2 jaar geleden.

Toen was ik na het Seminar zo enorm kapot van de inspanning en ik wilde dit keer een herhaling voorkomen. 
Door het stellen van de voor mij juiste prioriteiten, heb ik wel het belangrijkste van de dag meegekregen en alles vol kunnen houden. Dat geeft mij weer moed voor een volgende keer.

renee iseli - smits

Reacties op "GASTBLOG: ‘Seminar’"

Er zijn nog geen reacties. Reageer ook!

Reactie plaatsen