Misofonie: haatgevoelens door geluiden

Onbewust maken we veel geluiden en nemen we ook een hoop geluiden van anderen waar. Denk bijvoorbeeld aan hoesten, slikken, smakken tijdens het eten of tikken met je been op de grond. Hele onschuldige geluiden toch? Voor de meesten van ons wel, maar voor mensen die aan misofonie lijden niet. Dit soort alledaagse geluiden kunnen zeer heftige emoties en zelfs haatgevoelens oproepen. 

Haatgevoelens door geluid?

We raken allemaal wel eens geïrriteerd door geluid, lawaai of herrie. Dat is heel normaal, maar de emotie die iemand met misofonie ervaart gaat verder dan dit. Het zijn oprechte haatgevoelens naar degene die het geluid maakt. Maar hoe kunnen onschuldige geluiden zorgen voor gevoelens van haat? In het AMC is onderzoek gedaan naar deze aandoening. Hierbij zijn hersenscans gedaan waaruit blijkt dat mensen met misofonie anders reageren. Het lijkt erop dat de automatische filtering van geluiden minder goed werkt.

Wat is misofonie?

Maar wat is misofonie precies? Het is van een andere aard dan de gehooraandoeningen die normaal gesproken behandeld worden op Gehoortest.nl. Het heeft immers niks met slechthorendheid te maken en het lijkt ook niet echt op tinnitus (oorsuizen). Misofonie ontstaat meestal tussen het achtste en twaalfde levensjaar. De exacte oorzaak is helaas nog niet bekend. Omdat misofonie vaker in één familie voorkomt, lijkt het erop dat genetische factoren een belangrijke rol spelen. De aandoening verloopt geleidelijk en het begint vaak met één trigger. Dit is het geluid waarbij heftige emoties worden gevoeld. Denk aan het tikken met een pen, smakken tijdens het eten of kuchen. Zo’n trigger roept haat en woede op jegens die persoon die dit (normale) geluid maakt. Omdat dit soort geluiden overal te horen zijn is het lastig om met een aandoening als misofonie te leven.

misofonie

AMC therapie

Helaas bestaat er (nog) geen medicijn tegen misofonie. Vaak proberen mensen met dit gehoorprobleem zelf manieren te vinden om het leven dragelijker te maken. Er zijn verschillende manieren van ‘coping’ te bedenken, zoals het dragen van oordoppen, weglopen of het overstemmen van het geluid met muziek. Specialisten raden dit soort maniertjes echter af, omdat de trigger hierdoor juist versterkt kan worden.

In het AMC bieden ze een speciale misofonie therapie aan. Hier worden oefeningen en technieken aangeleerd waarbij veel aandacht wordt geschonken aan focus en ontspanning. Het traject is behoorlijk intensief en duurt zo’n drie maanden, met onder andere acht groepsbijeenkomsten. Uiteraard is het belangrijk om na de therapie de geleerde technieken te blijven toepassen. Ondertussen hebben ongeveer driehonderd patiënten een positief resultaat behaald met deze therapie.

Vereniging misofonie NL

Het delen van ervaringen is belangrijk bij het leren omgaan met deze aandoening. Gelukkig kunnen patiënten terecht bij de Vereniging Misofonie NL. Ook familieleden, vrienden en kennissen kunnen hier terecht. De vereniging zet zich niet alleen in voor lotgenotencontact en het delen van ervaringen. Zij werken er ook hard voor om meer aandacht te krijgen voor misofonie. RTL Nieuws maakte onlangs een item. Hieronder kunt u het filmpje bekijken.

Reacties op "Misofonie: haatgevoelens door geluiden"

Er zijn nog geen reacties. Reageer ook!

Reactie plaatsen