GASTBLOG: ‘Zie de zon schijnt…’

renee iseli - smits

Hier in Zwitserland en voor zover ik weet in Nederland ook, is het voorjaar in al haar pracht te voorschijn gekomen. Knopjes komen uit en alles groeit en bloeit.
Het schijnt zelfs dat deze week de temperaturen op hol slaan en zomerse waarden gaan bereiken! Wanneer de zon schijnt genieten we nu eenmaal meer, vooral van de mooie natuur en duiken we de buitenlucht in.

Problemen met mijn oren

Nu ik bijna ben hersteld van een hardnekkige verkoudheid vind ik dit mooie weer wel erg sympathiek. Manlief, eveneens verkouden, heeft een weekje vrij en we hopen van het mooie weer te gaan genieten. Als de zon schijnt wil je daar natuurlijk graag wat zonnestralen van meepakken.

Dat mag ook wel, na alle energie van de afgelopen weken. Eerst was de oorschelp van mijn linkeroor een beetje stuk gegaan en kon ik links, mijn goede oor, een dag geen hoortoestel in. Gelukkig kon mijn audicien hier snel wat aan doen. Maar daarna ging het rechts mis en dat zat dieper. Toen moest ik het een paar dagen zonder hoortoestel doen. Dat was bijzonder vermoeiend en lastig, vooral als ik met mijn moeder wilde telefoneren.
Het is inmiddels allemaal weer goed gekomen en ik kan mijn beide hoortoestellen weer gewoon dragen.

bergen zwitserland

Protest

Daarna waren mijn dagen voor een groot deel gevuld met protest. Jawel, u leest het goed! Protest tegen een wetsvoorstel die het werkgevers mogelijk maakt om arbeidsgehandicapten onder het minimumloon te kunnen betalen. Al ben ik beslist geen activiste en woon ik inmiddels 8,5 jaar in Zwitserland, dit wetsvoorstel is zo slecht, dat mijn reactie, een open brief aan de fractievoorzitters van de grootste politieke partijen in de Tweede kamer, zich als vanzelf schreef. 
En ik was niet de enige, gelukkig zijn er meer spontane acties gekomen zoals andere open brieven en een belangrijke petitie. 
Ook auditief beperkten zullen door deze wetgeving getroffen worden. Er wordt in onze huidige maatschappij nog steeds te veel gekeken naar wat iemand niet kan in plaats naar wat iemand wel kan. Zo kan een auditief beperkte misschien niet bellen, maar heeft wel de opleiding en talenten om ander werk te doen. Desondanks kost het auditief beperkten nog enorm veel moeite om aan het werk te komen. En dat is zonde van het enorme potentieel en talent wat hiermee verloren gaat.

Inmiddels heeft ook het College voor de Rechten van de Mens harde kritiek geuit en noemt het
wetsvoorstel zelfs in strijd met de Mensenrechten.

 Kortom, een drukke en bewogen tijd die naar ik hoop toch wat goeds gaat opleveren! Vandaag, maandag 16 april, is het hier in Zürich “Sechseläuten”. Dat wil zeggen dat er om precies 18.00 uur vanavond een reuze sneeuwpop, de Böogg, op de brandstapel in brand wordt gezet.

zon schijnt

De zon schijnt en een mooie zomer?

Afhankelijk van hoe lang het duurt totdat de kop van deze sneeuwman explodeert, wordt het een mooie zomer (als het kort duurt) of geen mooie zomer (als het lang duurt). Weliswaar een oud gebruik om de winter vaarwel te zwaaien en als waarzegger onbetrouwbaar, maar ik vind het altijd erg leuk om te zien.
Laten we hopen dat de explosie dit jaar niet lang op zich laat wachten en de legende dit jaar wel gaat kloppen en we een mooie zomer tegemoet mogen zien!

 

Bron afbeelding: https://www.blick.ch/news/schweiz/zuerich/zuercher-sechselaeuten-2018-der-boeoegg-steht-id8257136.html

renee iseli - smits

Reacties op "GASTBLOG: ‘Zie de zon schijnt…’"

Er zijn nog geen reacties. Reageer ook!

Reactie plaatsen