GASTBLOG: ‘Online’

renee iseli - smits

De afgelopen 2 weken was ik weer bij mijn moeder in Nederland op bezoek. We hadden een fijne tijd die voorbij vloog. Bijna elke dag was er wel wat. Zo zijn we bijvoorbeeld een avond met de buren van mijn moeder uit eten gegaan, om hen te bedanken dat ze zo enorm lief en behulpzaam zijn voor mijn moeder. Laat nou uitgerekend die avond in het restaurant van onze keuze de verwarming het afweten … Desondanks was het eten erg lekker, de sfeer gezellig en met wat dekens toch nog warm genoeg en voor herhaling vatbaar. Toch vragen zulke avonden waarin ik “online” ben veel energie.

Hoortoestellen uit tijdens het reizen

Tijdens de heen- en terugreis van en naar Nederland moet ik altijd extra allert zijn op reisinformatie. Zoals bij Gate- en perronwijzigingen via omroepberichten die ik niet versta, omdat ik alleen reis. Als ik twijfel, of denk dat bepaalde informatie belangrijk is, dan vraag ik het bij iemand na.

In het vliegtuig doe ik standaard mijn hoortoestellen uit, want de herrie in de cabine is voor mij onverdraaglijk. Ik ben dan tijdelijk “offline”. Als ik even niet oplet, omdat ik in mijn boek lees, word ik soms door een medepassagier aangestoten als het eten of drinken langskomt of wanneer de chocolaatjes (ik vlieg met Swiss) worden uitgedeeld. Wanneer ik van boord ga, dan gaan de toestellen weer aan en heb ik het gevoel dat ik weer aan het leven kan deelnemen. Ik ben weer online!

gastblog online

Online met mijn Rogerpen

Tijdens mijn bezoek in Nederland, heb ik bij een paar overleggen ook mijn Rogerpen gebruikt. Natuurlijk moest ik daarbij uitleggen wat de Rogerpen was en wat het precies deed. Niemand deed moeilijk en ik ondervond veel begrip.

Als ik de Rogerpen heb ingeschakeld, dan grap ik meestal dat ik “online” ben. Het is mijn ervaring dat, wanneer ik goedhorende mensen voor het eerst ontmoet en ik vertel dat ik gehoorbeperkt ben, goedhorenden vaak niet weten hoe ze moeten reageren. Door zo‘n klein grapje te maken, doorbreek ik de spanning die ontstaat. Meestal merk ik ook dat ze hierdoor op hun gemak worden gesteld. Ze merken dat ik zelf geen probleem maak van mijn gehoorbeperking en dat zij er daarom ook geen probleem van hoeven te maken. Soms komen dan de vragen los en dan vertel ik wel meer over mijn ervaringen als slechthorende.

Weer heelhuids thuis aangekomen, zijn de dagelijkse activiteiten weer volop bezig en is mijn agenda weer aardig gevuld. Nu nog wachten op het voorjaar, zodat ik weer kan gaan wandelen om even “offline” te zijn.

renee iseli - smits

Reacties op "GASTBLOG: ‘Online’"

Er zijn nog geen reacties. Reageer ook!

Reactie plaatsen