GASTBLOG: ‘Zie ginds komt de winter…’

renee iseli - smits

Jawel, gisteren was het herfst, vandaag is het winter! Afgelopen weekend waren mijn schoonouders op bezoek en was het rond de 10 graden. Maandag lag er boven de 600 meter sneeuw! Aangezien ik maandagavond in Einsiedeln (ca. 800 m) een voorlezing mocht geven, gingen mijn man en ik bijtijds op pad. Onderweg werd het steeds kouder en viel er af en toe zelfs wat sneeuw.

Winter is coming!

In Einsiedeln was het zelfs helemaal wit. En toen wij weer naar huis gingen, lag er op onze auto een laagje sneeuw. Voor mij de eerste sneeuw van dit seizoen, en als we de weerprofeten mogen geloven, wordt het een strenge winter. Of dat klopt, zullen we volgend voorjaar weten …

Al een half jaar geleden was ik via het sociale netwerk LinkedIn benaderd door een audicien uit Einsiedeln, die 2 keer per jaar lezingen organiseert met als thema “Ons gehoor, het sociale orgaan”.  Naar aanleiding van mijn Blog en mijn boek, vroeg hij of ik geïnteresseerd was om een lezing te geven over het thema “het dagelijks leven met een gehoorbeperking”.

winter komt eraan

Het dagelijks leven met een gehoorbeperking

Ik had een half jaar de tijd om mij voor te bereiden en vond dit een spannende maar ook leuke uitdaging en besloot dit te doen.

Afgelopen maand, toen ik in Nederland was, heb ik voor de Stichting Plots- en Laatdoven en slechthorenden eveneens een lezing gehouden en ik heb de tekst van deze lezing in het Duits vertaald en hier en daar nog wat aangepast.

Ofschoon de lezing in Nederland goed ging, vond ik deze lezing in het Duits best spannend. Al had ik het geluk voordat mijn gehoor slechter werd enkele talen te kunnen leren, waaronder Duits, en ik inmiddels natuurlijk best wel in het Duits “geschoold” ben, het is toch niet mijn moedertaal en ik hoopte daarom de juiste woorden te vinden. Want ik wilde mijn verhaal en boodschap toch zo goed mogelijk overbrengen.

Nerveus (tenslotte geef ik niet elke dag een lezing) maar goed voorbereid kwamen we in Einsiedeln aan, waar we door de eerste sneeuw werden verwelkomd. Binnen was de sfeer warm en hartelijk, mijn spanning verdween al gauw en de aanwezigen bleken geïnteresseerd.

Energie

Na afloop, was het nog even napraten onder het genot van een hapje en drankje, maar ik had inmiddels zo veel energie verbruikt, dat ik steeds meer moeite kreeg de gesprekken te blijven volgen.

Ook de volgende dag was ik nog zo moe en omdat ik die dag drie intensieve activiteiten had staan, ben ik tegen mijn gewoonte in tussen de middag even een half uurtje op bed gaan liggen.

Voor mij is de afgelopen dagen weer eens bewezen, dat wij, gehoorbeperkten, echt wel kunnen wat we willen. Zolang wij goed letten op onze energie en grenzen!

renee iseli - smits

Reacties op "GASTBLOG: ‘Zie ginds komt de winter…’"

Er zijn nog geen reacties. Reageer ook!

Reactie plaatsen