Slechthorend

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Het aantal slechthorenden is de afgelopen jaren flink gestegen. Ongeveeer 1 op de 10 mensen in Nederland heeft last van gehoorverlies. Slechthorend zijn is voor iedereen vervelend. Naast de slechthorendheid onder ouderen zijn er tegenwoordig ook steeds meer jongeren die last hebben van slechthorendheid. Indien jij denkt dat je slechthorend wordt, kun je een gratis gehoortest laten doen bij een aangesloten audicien van Slimster. Aan de hand van deze preventieve hoorscan kan de audicien adviseren over gehoorproblemen en mogelijke oplossingen voor slechthorendheid.

Gratis jouw gehoor testen

De gehoortest van een gecertificeerde audicien is een kwalitatieve hoortest en geeft een goed beeld van hoe jouw gehoor er voor staat. Bovendien ontvang je altijd een volledig advies over de mogelijkheden bij gehoorschade of het voorkomen van gehoorschade.

Bang dat jij slechthorend aan het worden bent?
Gratis hoortest

Oorzaken slechthorendheid

De redenen voor slechthorendheid zijn divers. Door de vele ontwikkelingen in de huidige maatschappij komen er ook meer redenen bij. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Oorsmeer: Wanneer het oor vol zit met oorsmeer kan het geluid niet goed worden doorgegeven.
  • Gehoorschade: Wanneer je te lang aan hard geluid wordt bloot gesteld, kan er gehoorschade ontstaan.
  • Medicijngebruik: Gehoorverlies kan een bijwerking zijn van een bepaald medicijn.
  • Ouderdom: natuurlijke afname van het gehoor bij het ouder worden.
  • Ongezonde levensstijl: Door roken en verkeerde voeding wordt de bloedtoevoer naar het oor verminderd.
  • Erfelijkheid: Slechthorend zijn kan erfelijk over worden gedragen. De ouders hoeven niet per definitie slechthorend te zijn.
  • Hooraandoeningen: Hierbij valt te denken aan Tinnitus, Hyperacusis en de Ziekte van Ménière.
  • Syndroom: Slechthorend zijn hoort ook bij syndroom als het Syndroom van Usher, Syndroom Pendred, Syndroom van Alport en het syndroom van Waardenburg.

slechthorend

Soorten slechthorendheid

Er zijn dus verschillende oorzaken van slechthorendheid. Maar welke soorten slechthorendheid onderscheiden we? We kennen geleidings gehoorverlies, perceptief gehoorverlies, gemengd verlies, functioneel gehoorverlies en centraal gehoorverlies.

Geleidings gehoorverlies

Dit is gehoorverlies doordat geluiden niet meer goed geleid worden, vandaar de term geleidingsverlies. Zo kan een er een oorprop in de gehoorgang zitten of is het trommelvlies geperforeerd of verkalkt. Hieronder vallen ook problemen met de gehoorbeentjes, waardoor geluiden niet meer doorgegeven worden naar het slakkenhuis. Dit noemen we otosclerose. Geleidingsverlies zorgt er voor dat alle geluiden zachter klinken.

Perceptief hoorverlies

Bij perceptief gehoorverlies ligt het probleem in het slakkenhuis. De fijne haarcellen verwerken geluiden niet meer op de juiste manier. Vaak wordt dit veroorzaakt door lawaai, medicijnen, roken of andere ototoxische stoffen. Onze oren worden minder gevoelig voor zachte geluiden en zo ontstaat bijvoorbeeld spraakverstaan. Omdat geluiden niet meer goed gehoord worden noemen we dit ook wel hardhorendheid.

Ben jij slechthorend door zowel geleidingsverlies als perceptief gehoorverlies? Dan wordt dit gemengd verlies genoemd. Uit een hoorscan blijkt welk type slechthorendheid jouw klachten veroorzaakt.

Centraal gehoorverlies

Slechthorendheid hoeft niet direct aan de oren zelf te liggen. Zo kan een aandoening van het centrale zenuwstelsel er voor zorgen dat geluiden niet goed worden verwerkt. Dit noemen we dan centraal gehoorverlies. Dit kan veroorzaakt worden door problemen met de hersenstam of auditieve cortex. Ook een infectie met toxoplasmose tijdens de zwangerschap, hersenstamtumoren en Multiple Sclerose (MS) kunnen tot centraal gehoorverlies leiden.

Functioneel gehoorverlies

Lijkt jouw gehoortest geen gehoorverlies aan te tonen, maar heb je toch klachten als slechthorendheid? Dan kan er ook sprake zijn van een psychische oorzaak. Een stoornis in het verwerken van geluiden in de hersenen veroorzaakt dan het gehoorverlies. Dit noemen we ook wel een psychogeen hoorverlies.

Er zijn diverse soorten slechthorendheid met verschillende oorzaken. Vraag dus altijd advies aan een StAr-gecertificeerde audicien voor jouw gehoorproblemen!

Gradaties slechthorenden

Over het algemeen wordt slechthorendheid uitgedrukt in dB HL (decibel hearing loss). Er zijn geen precieze grenzen tussen gradaties, maar globaal gezien zijn er de volgende verschillen:

  • 0-30 dB verlies: Normaal gehoor tot licht slechthorend. Bijna alles wordt gehoord, maar men heeft meer moeite met het verstaan van gefluister.
  • 31-60 dB verlies: Matig slechthorend. Bij een gesprek met minstens vier personen is een hoortoestel nodig om alles te verstaan.
  • 61-90 dB verlies: Ernstig slechthorend. Bij een gesprek met één persoon is een gehoorapparaat nodig om alles te verstaan.
  • > 91 dB verlies: Zeer ernstig slechthorend tot doof. Ook met een hoortoestel in kan men nauwelijks meer geluiden horen. Ook een gesprek met één persoon is nauwelijks meer te verstaan.

Advies bij slechthorend zijn

Wanneer je vermoed last te hebben van slechthorendheid kun je een gratis hoortest aanvragen via Slimster. Echter, van belang is dat je op basis van de test ook het juiste advies krijgt. De bij ons aangesloten audiciens zullen je hierbij helpen. Dit kan zijn met een passend hoortoestel op maat of geschikte gehoorbescherming om toekomstige schade te voorkomen.

Door het brede aanbod dat een StAr-gecertificeerde audicien biedt kan hij zowel op gebied van kwaliteit als op het gebied van prijs met je meedenken. Er is daarom altijd een geschikte oplossing voor jouw situatie!

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Slechthorend