Ziekte van Ménière

ziekte van meniereDe ziekte van Ménière komt voor bij mensen waarbij het binnenoor niet helemaal goed werkt. De exacte oorzaak van deze ziekte is anno 2013 nog steeds niet helemaal bekend. Waarschijnlijk heeft het te maken met het slakkenhuis. In het slakkenhuis bevindt zich de vloeistof endolymfe. Soms kan er een klein scheurtje in de wand van het slakkenhuis ontstaan waardoor het endolymfe zich kan vermengen met een andere vloeistof in het binnenoor. De reactie van beide vloeistoffen kan de klachten van de Ziekte van Ménière veroorzaken, maar zekerheid is er nog steeds niet. De klachten zijn niet altijd aanwezig, maar kunnen soms ineens opwellen (een aanval) en later weer tijdelijk wegtrekken.

Klachten bij de Ziekte van Ménière

Bij deze ziekte krijgt men te maken met de volgende 3 verschillende klachten:

  • Duizelingen: evenwichtsstoornissen, omvallen, zweverigheid, een zwaar hoofd of flauwvallen
  • Slechthorendheid: Gehoorverlies (meestal lage tonen) van meestal 1 oor, soms beide.
  • Oorsuizen: zoemend, fluitend, suizend of brommend

In sommige gevallen kan de druk oplopen in het binnenoor. Dit kan ook nog pijnklachten teweeg brengen bij de patiënt.

Behandeling voor de Ziekte van Ménière

Doordat de exacte oorzaak van de ziekte van Ménière nog niet helemaal bekend is zal een KNO-arts verschillende onderzoeken laten uitvoeren om andere problemen uit te sluiten. Een gehoortest van een audioloog, bloedonderzoek, evenwichtsonderzoek, röntgenonderzoek of onderzoeken door een andere medisch specialist kunnen allemaal voor komen. Als er uitsluitsel is gegeven dat er geen andere oorzaken gevonden zijn, waarbij de patiënt de klachten duizelingen, slechthorendheid en oorsuizen blijft ervaren, zal de patiënt meestal de diagnose Ziekte van Ménière krijgen.

Klachten lossen na enkele jaren grotendeels op

Met medicijnen kunnen de duizelingen en evenwichtsstoornissen vaak (gedeeltelijk) verholpen worden. Ook het vermijden van stress kan bijdragen aan het verminderen van de klachten. Voor de slechthorendheid kan een hoortoestel soms uitkomst bieden. Deze oplossingen zijn echter alleen symptoombestrijdingen, geen oplossing van de oorzaak. Toch kunnen veel patiënten met deze ziekte met enkele aanpassingen een goed leven leiden. Het goede nieuws is dat de duizelingsklachten vaak na enkele jaren zo goed als verdwijnen. Wel zal slechthorendheid vaak een rol blijven spelen bij patiënten van de Ziekte van Ménière en kan het gehoor (nog) slechter worden.