Preventieve hoortest

Gaat u langs bij een audicien voor een preventieve hoortest? Dit onderzoek naar uw gehoor helpt bij het bepalen van de kwaliteit van uw gehoor. Een preventieve hoortest bestaat uit drie verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn:

Otoscopie

Met dit instrument worden uw oren geïnspecteerd. Er wordt dan gekeken of het trommelvlies nog intact is en of er geen proppen of andere obstakels in de weg zitten.

Tympanometrie

Met dit onderzoek wordt er gekeken of er geen gaatjes in het trommelvlies zitten en of er sprake is van verkalkte gehoorbeentjes. Met dit instrument wordt het middenoor bekeken. Ook kan er worden gezien of u verkouden bent, een oorontsteking heeft of aan een allergie lijdt.

Ota-akoestische emissies

Hiermee worden de oren op geluidsprikkels getest. Er wordt gekeken of alle haarcellen positief reageren op het geluid. Dit is een onderzoek voor het binnenoor. OAE betekent dat het gehoor geluid terug stuurt. Wanneer dit niet gebeurt is er sprake van gehoorschade.

Preventieve hoortest nodig?

Uit deze test zal blijken of het gehoor beschadigd is of niet. Deze hoortest werkt vaak ook goed als een waarschuwing. Of u een preventieve hoortest nodig heeft is afhankelijk van uw eigen ervaringen. Heeft u het gevoel dat u de laatste tijd wat slechter hoort? Vind u het bijvoorbeeld lastig om gesprekken te volgen? Dan kan het verstandig zijn om uw gehoor eens te laten testen door een StAr-gecertificeerde audicien in uw eigen regio.

Goede gehoorbescherming

Met goede gehoorbescherming voorkomt u gehoorschade en kunt u langer genieten van de geluiden om u heen. De voorwaarden zijn:

  • Lekdicht afsluitbaar
  • Geluiddempend tot veilige grens van 75 dB
  • Jaarlijks testen en controleren
  • Consequent gedragen worden
  • Duurzaam