Ouderdomsdoofheid

ouderdomsdoofheidNaarmate men ouder wordt zal het gehoor ook afnemen. Het oor heeft in het leven vaak veel te verduren gehad en heeft wat dat betreft een “beperkte” levensduur. Daardoor zien we bij oudere mensen vaak een gehoorapparaat door ouderdomsdoofheid. Het gehoor is bij het ouder geworden langzaam minder geworden. Dit wil echter niet altijd zeggen dat er 100% doofheid optreedt. Veel vaker hoort de patiënt nog wel iets en is ouderdomsslechthorendheid een betere benaming. Bij ouderdomsdoofheid zien we vaak dat met name de hoge tonen niet meer goed hoorbaar zijn. Ook is het filteren van gesprekken in rumoerige omgevingen vaak lastig. Hierdoor krijgen mensen met ouderdomsdoofheid vaak weinig van de gesprekken mee. Ook gaan ze zelf vaak harder praten.

Ouderdomsdoofheid een vorm van lawaaidoofheid

Sommige onderzoekers naar ouderdomsdoofheid zijn van mening dat ouderdomsdoofheid eigenlijk een soort lawaaidoofheid is. Bij blootstelling aan hard geluid gedurende het leven zouden de trilhaartjes van het slakkenhuis steeds minder goed gaan werken. Dit is vooral het geval bij hoge tonen. In landen met weinig harde geluiden, bijvoorbeeld eilanden in de Stille Oceaan, horen mensen vaak tot op een hoge leeftijd nog zeer goed. In drukke stedelijke omgevingen leiden mensen vaak sneller aan ouderdomsdoofheid. Vaak is ouderdomsdoofheid progressief, dat wil zeggen dat het gehoor steeds slechter kan worden. Een hoortoestel kan een oplossing bieden voor dit probleem, echter is het wel belangrijk om dan regelmatig een hoortest af te laten stellen. Het gehoor kan namelijk nog verder achteruit zijn gegaan.

U kunt bij uw audicien een gratis hoortest laten doen om te kijken wat de mogelijkheden voor u zijn. Uw audicien kan u een advies geven over de beste oplossing voor u. Laat uw audicien u helpen om het ouder worden zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.

Waarom Gehoortest.nl?

Via Gehoortest.nl bent u altijd verzekerd van een gratis hoortest van een audicien bij u in de buurt.

  • Kwalitatieve hoortest
  • StAr-gecertificeerd
  • Altijd bij u in de buurt
  • Vrijblijvend advies