Otosclerose

Otosclerose is een vergroeiing van het bot in het middenoor. Hierdoor kan slechthorendheid ontstaan en in sommige gevallen zelfs doofheid. Bij otosclerose groeit een van de gehoorbeentjes vast aan het ovale venster in het slakkenhuis. Dit gehoorbeentje moet normaal de beweging van het trommelvlies doorgeven naar het binnenoor. De beweging van het trommelvlies vindt plaats door geluid. Echter als het gehoorbeentje vergroeit is kan dit niet goed doorgeven.

Oorzaak en symptomen otosclerose

De oorzaak van otosclerose is bijna nooit te achterhalen. Een van de voornaamste symptomen van otosclerose is verlies van het gehoor, geleidingsverlies. Dit komt omdat het geluid niet doorgegeven kan worden. Dit geleidingsverlies kan lange tijd op het zelfde niveau blijven en dan plotseling toenemen. Daarnaast is oorsuizen een ander symptoom waarvan de persoon last kan hebben. Volledige doofheid komt maar zelden voor bij otosclerose.

Otosclerose operatie

Otosclerose is te behandelen, maar dit moet wel via een operatie gebeuren. Tijdens deze operatie wordt het bovenste deel van het gehoorbeentje verwijderd. Het vergroeide deel wordt doorboord en daarin wordt een prothese geplaatst. De operatie wordt uitgevoerd door een oorarts. Personen herstellen doorgaans volledig van de operatie en hebben erna bijna geen last meer.