Oorsmeer

Oorsmeer is een mengsel dat bestaat uit keratine, collageen, haartjes en talg. Dit mengsel zit in de gehoorgang en wordt aangemaakt door oorsmeerklieren. Oorsmeer is er in verschillende varianten. Zo kan het stroperig zijn, maar ook droog en korrelig. Oorsmeer is er voor een reden. Het is daarom niet nodig om vaak de gehoorgang te reinigen met bijvoorbeeld een wattenstaafje. Dit is een veelvoorkomende misvatting.

Functie oorsmeer

Oorsmeer beschermt de huid in de gehoorgang tegen vocht en beschadigingen. Daarnaast wordt het trommelvlies ook soepel gehouden. Stof, bacteriën en virussen worden opgenomen in het oorsmeer. Oorsmeer heeft de eigenschap om vanzelf uit te drogen. Hierdoor kan het uit het gehoor “vallen” en zijn de bacteriën uit het oor verwijderd.

Reinigen van het gehoor

De gehoorgang reinigt zich in principe vanzelf wanneer er een grote hoeveelheid oorsmeer is. Doordat oorsmeer uitdroogt kan dit gemakkelijker naar buiten worden geduwd. De huid van gehoorgang vernieuwd zichzelf constant. Dit gebeurt van binnen naar buiten uit. Door deze beweging wordt een te grote hoeveelheid aan oorsmeer buiten de gehoorgang gebracht. Kauwen, gapen en praten zorgt er ook voor dat uitgedroogd oorsmeer naar buiten wordt gebracht.