Middenoor Myoclonus

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Bij de aandoening middenoor myoclonus gaan de spiertjes in het middenoor ongecontroleerd samentrekken. Dit zijn de tensor tympani en de stapediusspier. Het trommelvlies gaat zich hierdoor aanspannen en dit zorgt voor geluid. Naast hyperacusis en tinnitus is dit een gehooraandoening welke er voor zorgt dat je geluiden hoort of overgevoelig raakt. Wat zou kunnen helpen is het nemen van een spierontspanner. Maar er is geen bewijs dat dit daadwerkelijk werkt.

Middenoor myoclonus klachten

Hoewel oormyoclonus een zeldzame aandoening is, zijn er veel varianten zodat toch veel mensen in Nederland last hebben van gerelateerde klachten. Omdat het wordt veroorzaakt door samentrekkende spiertjes wordt het ook wel musculaire tinnitus genoemd. Mensen die lijden aan middenoor myoclonus horen ratelend, rommelend of knetterend geluid in hun oren.

Dit komt vooral voor bij het horen van stemmen, water en sommige muziektonen. Dit maakt bijvoorbeeld het volgen van een telefoongesprek haast onmogelijk. Het stemgeluid in het ene oor zorgt voor wilde ratelende geluiden in het andere oor.

  • Oncontroleerbare geluiden (ratelen, knetteren, rommelen)
  • Zowel op zichzelf als reactie op ander geluid
  • Gesprekken volgen wordt haast onmogelijk
Advies over middenoor myoclonus klachten?
Maak een afspraak

Oorzaak oormyoclonus

De exacte oorzaak van middenoor myoclonus is niet bekend. KNO-artsen zien slechts soms matige bewegingen in het trommelvlies en ook gehoortesten laten weinig afwijkends zien. Feit is wel dat bepaalde geluiden zorgen voor een hevige reactie van de spiertjes in het middenoor.

Contralaterale myoclonus ontstaat wanneer er geluid binnenkomt in het andere oor. Denk bijvoorbeeld aan een telefoongesprek waar de stem in het ene oor binnenkomt. Dit zorgt voor wilde geluiden in het andere oor.

Ipsilaterale myoclonus ontstaat juist wanneer er geluid binnenkomt in aangedane oor. Bijvoorbeeld wanneer je muziek luistert. Het kan ook voorkomen dat je geluiden hoort zonder dat er een specifieke trigger is. Vaak klinkt dit als klikkende geluiden in het oor.

middenoor myoclonus

Behandeling middenoormyoclonus

Helaas is er tot op heden nog geen doeltreffende behandeling voor oormyoclonus gevonden. Spierverslappers als Clonazepam hebben soms effect, maar heel vaak ook niet. Ook botox biedt geen uitkomst aangezien de tensor tympani en stapediusspier te klein zijn om in te injecteren. Omdat de spieren worden aangestuurd door dezelfde zenuw als de kaakspieren wordt soms gekozen voor massages. Ook hier geldt dat dit soms enig effect heeft, maar helaas bijna nooit een effectieve behandeling is.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Middenoor Myoclonus