Labyrinthitis

Pascal van de Beek
Content Specialist
1 minuten

Labyrinthitis is een ontsteking aan het evenwichtsorgaan. Hier vallen ook de half-cirkelvormige kanalen onder. De oorzaak van deze ontsteking is grotenndeels onbekend. Vaak wordt er verondersteld dat een virus-infectie ten grondslag ligt. Ook kan dit een gevolg zijn van een andere infectie in het hoofd. Labyrithitis kan acuut zijn, maar ook chronisch worden.

Symptomen labyrinthitis

De meest voorkomende klachten bij deze ontsteking van het evenwichtsorgaan zijn:

  • Duizeligheid
  • Evenwichtsproblemen
  • Gehoorproblemen
  • Schokbewegingen van de ogen
Vrijblijvend jouw gehoor laten testen?
Gratis hoortest

Oorzaken Labyrinthitis

Labyrinthitis kan voorkomen bij allerlei leeftijden en kan ontstaan door verschillende factoren. Dit kan zijn een virus in het binnenoor, buikvirus, herpes virus, bacteriële infectie (bijvoorbeeld een middenoorontsteking), ademhalingsziekte en besmettelijke organismen. Er zijn ook een aantal factoren die er voor zorgen dat je een verhoogd risico op labyrinthitis hebt. Hierbij valt te denken aan roken, grote hoeveelheden alcohol drinken, veel stress en medicijngebruik.

  • Virale labyrinthitis: deze ontsteking wordt veroorzaakt door een virus. Dit kan het griepvirus zijn, maar ook herpes kan een veroorzaker zijn.
  • Bacteriële labyrinthitis: bacteriën zoals stafylokokken, E. coli of streptokokken leiden tot een ontsteking van het evenwichtsorgaan.
  • Breuk van het rotsbeen: dit is een acuut trauma. Door het rotsbeen te breken kan het aangehechte labyrint gaan ontsteken.

Labyrinthits behandelen

Om te bepalen of je last hebt van labyrinthitis kunnen verschillende onderzoeken worden gedaan. Zo zal een CAT-scan of MRI ingezet kunnen worden om het zachte weefsel in het oor nauwkeurig weer te geven. Door middel van een audiometische test wordt het eventuele gehoorverlies in kaart gebracht. Tot slot kan een audiovestibularonderzoek gedaan worden om te bepalen hoe het labyrint reageert op stessvolle situaties.

Om labyrinthitis te behandelen moet de ontsteking in het labyrint aangepakt worden. Afhankelijk van de oorzaak wordt dus gekozen voor een type ontstekingsremmer. Denk aan anti-virale middelen of antibiotica. Verder kunnnen medicijnen voorgeschreven worden om de symptomen te bestrijden, zoals braken, misselijkheid en duizeligheid. Normaal gesproken duurt labyrinthitis ongeveer een week tot 10 dagen.

labyrinthitis

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Labyrinthitis