Laatdoof

Laatdoofheid valt samen met plotsdoofheid onder de postlinguale doofheid. Dit wil zeggen dat de doofheid pas op latere leeftijd is ontstaan. Plotsdoven zijn meestal in zeer korte tijd doof geworden. Bij laatdoofheid duurt dit proces langer. Vaak zien we een periode waarin geleidelijk slechthorendheid is op komen zetten gevolgd door doofheid. Waar mensen met prelinguale doofheid van kleins af aan gebarentaal leren is het voor de mensen met postlinguale doofheid (plotsdoof en laatdoof) een stuk moeilijker. Zij hebben de sprekende taal geleerd en op latere leeftijd overschakelen naar gebarentaal is voor veel mensen helaas niet mogelijk. Deze mensen communiceren vaak met een mix van gebaren en geluid. Er zijn verschillende manieren hoe laatdoofheid heeft kunnen ontstaan. We zetten ze even op een rijtje:

Erfelijkheid
Zit laatdoofheid in de familie? Grote kans dat u of uw kinderen er ook mee te maken krijgen.

Langdurige blootstelling aan harde geluiden
Denk hierbij aan werk zonder de juiste gehoorbescherming of frequente discobezoekers.

Tumor
Denk bijvoorbeeld aan een brughoektumor.

Voor gehoorschade is er niet veel geluidsoverlast nodig. Vanaf 80dB kan er al gehoorschade ontstaan. In een discotheek ligt het geluidsniveau al vaak boven de 100dB. De grens van 100dB is ook het niveau waarop acute gehoorschade kan plaatsvinden.

U kunt bij uw audicien een preventieve hoortest aanvragen. Zo weet u direct of u al gehoorschade heeft opgelopen en wat u kan doen om (meer) gehoorschade op te lossen.

Waarom Gehoortest.nl?

Via Gehoortest.nl bent u altijd verzekerd van een gratis hoortest van een audicien bij u in de buurt.

  • Gediplomeerd personeel
  • Beste apparatuur
  • Breed assortiment
  • Vrijblijvend & objectief advies