Hyperacusis

Mensen met hyperacusis hebben een lagere tolerantie voor geluid. Meestal is de werking van het gehoor volkomen normaal, maar de geluidsimpulsen worden te sterk verwerkt door de hersenen. Hierdoor ervaren mensen met hyperacusis veel geluiden als te sterk. Dit is niet alleen onaangenaam, maar kan in veel gevallen ook als pijnlijk worden ervaren. Waar het geluid van een stofzuiger voor mensen zonder hyperacusis slechts als hinderlijk kan worden ervaren, ervaren mensen met hyperacusis ditzelfde geluid als ondragelijk.

Behandeling van hyperacusis

De klachten ontstaan waarschijnlijk doordat de spieren rond de oren en het kaakgebied te strak aangespannen zijn. Het komt voor dat dit veroorzaakt wordt door een chronische aandoening aan de spieren. Het echte probleem ligt echter in de hersenen waar het proces van geluiden opvangen en verwerken (chronisch) ontregeld is. Dit proces kan ontstaan zijn door een mix van lichamelijke klachten en geestelijke klachten en kunnen een trigger zijn voor het ontstaan van hyperacusis. Op dit moment kan hyperacusis niet genezen worden. Er zijn wel enkele behandelingen waarmee goede resultaten geboekt kunnen worden. TRT-therapie (Tinnitus Running Therapy) heeft bij veel mensen met hyperacusis de aandoening verdreven naar de achtergrond. Hierdoor zal de patiënt er in het dagelijks leven nauwelijks last meer van ondervinden. 100% genezing is echter (nog) niet mogelijk.

Wilt u weten of er een oplossing voor u is om het leven dragelijker te maken? Een audicien bij u in de omgeving staat voor u klaar. Vul onderstaand formulier in en de dichtstbijzijnde audicien zal contact met u opnemen. Zo kunt u samen kijken naar een oplossing die het beste bij u past.

Waarom Gehoortest.nl?

Via Gehoortest.nl bent u altijd verzekerd van een gratis hoortest van een audicien bij u in de buurt.

  • Kwalitatieve hoortest
  • Vrijblijvend advies
  • StAr-gecertificeerd
  • Breed assortiment