Gehoorgangontsteking

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Dit wordt ook wel een ‘zwemmersoor’ of otitis externa genoemd. Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, maar een schimmelinfectie is ook mogelijk. Een gehoorgangontsteking komt veel voor. Zo'n 3% tot 10% van de bezoeken aan een KNO-arts betreft een ontsteking van de gehoorgang. Deze ontsteking komt helaas vaak terug bij dezelfde patiënten.

Oorzaken gehoorgangontsteking

De gehoorgang wordt beschermd door het oorsmeer, dat zuur en vettig is. Wanneer de beschermende factoren van de gehoorgang wegvallen, oorsmeer en een intacte opperhuid, dan is de kans op een gehoorgangontsteking verhoogd. Er zijn veel oorzaken van een zwemmersoor, de bekendste zijn:

  • Oorpeuteren: Wanneer je zelf jouw oren reinigt met een wattenstaafje of met iets anders in je oren zit, dan kunnen er wondjes ontstaan. Ook kan het oorsmeer juist dieper in de gehoorgang worden geduwd. Er kan een prop van oorsmeer ontstaan. In de ruimte achter de prop is het warm en broeierig, de perfecte plek voor een ontsteking.
  • Zwemmen en baden: Als je gaat zwemmen of in bad gaat, dan is de vochtigheidsgraad in de gehoorgang verhoogd. De gehoorgang wordt minder zuur, waardoor de kans op een ontsteking groter wordt. Vandaar dat een gehoorgangontsteking ook wel ‘zwemmersoor’ wordt genoemd.
  • Gestoorde beluchting: Een verminderde beluchting van de gehoorgang kan al aanleiding geven tot een ontsteking, bijvoorbeeld lang oordoppen in hebben.
  • Haargroei: Wanneer er meer haren in het buitenste deel van gehoorgang bevinden, dan is de kans op een ontsteking groter. Dit komt door een verstoring in het transportmechanisme van oorsmeer.
  • Cosmetische producten: Hierbij valt te denken aan het gebruik van shampoo, zeep en haarspray. Dit kan de huid in de gehoorgang irriteren. Wanneer de huid geïrriteerd is, kan deze makkelijker gaan ontsteken.
  • Allergische huidreactie: Een allergische reactie kan aanleiding geven tot krabben in de oren, hierdoor komen er kleine beschadigingen in de oren, waardoor men een verhoogde kans heeft op een gehoorgangontsteking.

Bacteriële gehoorgangontsteking

Meestal wordt een gehoorgangontsteking veroorzaakt door een bacterie. Vaak een overgroei van de Pseudomonas aeruginosa bacterie. Bij ongeveer 50% van de ontstekingen aan de oorgang wordt dit veroorzaakt door meerdere bacteriën tegelijk.

Schimmelinfectie

Het is ook mogelijk dat de gehoorgangontsteking wordt veroorzaakt door een schimmel. Dit is meestal het geval in de zomer, want een schimmel gedijt het best in een warm en vochtig klimaat. Wanneer er veel wordt gezwommen neemt deze kans toe.

gehoorgangontsteking

Klachten gehoorgangontsteking

Wat zijn de symptomen van een acute gehoorgangontsteking? De meest voorkomende klachten zijn jeuk en pijn aan het oor. Maar ook een verminderd gehoor en drukkend gevoel in het oor kan voorkomen. Bij het onderzoek van de KNO-arts is het inbrengen van de oorkijker en het vastpakken van de oorschelp (zeer) pijnlijk.

Bij een hevige gehoorgangontsteking kun je ook koorts krijgen en zwellen de lymfeklieren rondom de oren en in de hals op.

  • Jeuk en pijn
  • Gehoorverlies
  • Rode en gezwollen huid
  • Loopoor en korstvorming
  • Koorts
  • Gezwollen lymfeklieren

Chronische oorgangontsteking

Naast een acute oorontsteking kan er ook sprake zijn van een chronische vorm. Deze chronische gehoorgangontsteking houdt lang aan en komt vaak terug. De pijn is minder hevig, vooral jeuk is een veelgenoemde klacht. De huid in de gehoorgang is vaak droog en schilferig, maar kan juist ook vochtig zijn. Dit noemen we dan een loopoor.

Het is raadzaam wanneer je klachten aan jouw oren krijgt contact op te nemen met een specialist. Dit kan zowel de huisarts zijn als een audicien.

Gehoorgangontsteking behandelen

Hoewel een ontsteking van de gehoorgang erg vervelend is, kan dit goed behandeld worden. Meestal is alleen de huid ontstoken en dit kan genezen door gebruik te maken van een plaatselijke behandeling. Na ongeveer 1 tot 2 weken zijn de klachten weg.

Bij een acute gehoorgangontsteking wordt het oor eerst goed schoongemaakt door de KNO-arts. De korstjes worden verwijderd en hierbij zorgt de arts ervoor dat de huid niet verder beschadigd. Na het schoonmaken wordt een tampon in de gehoorgang gebracht. Deze tampon is gedrenkt in een oordruppel of antibioticum.

Ook bij een chronische gehoorgangontsteking wordt het oor gereinigd en zijn oordruppels vaak voldoende om de ontsteking te verhelpen. Hierbij is het vaker mogelijk om direct te beginnen met zelf te druppelen. Een tampon in de gehoorgang is niet nodig.

Schimmels behandelen

Wordt jouw gehoorgangontsteking veroorzaakt door een schimmelinfectie? In dat geval wordt gekozen voor een antischimmel-geneesmiddel. Dit kan via oordruppels worden toegediend, maar een drankje of tablet zijn ook mogelijk.

Bij de behandeling van een gehoorgangontsteking worden oordruppels gebruikt. Het is belangrijk om deze trouw te gebruiken. Des te eerder verdwijnen de klachten.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Gehoorgangontsteking