Communicatiesystemen

Naast hoortoestellen zijn er ook andere hulpmiddelen om u inde communicatie te ondersteunen. Zo zijn er communicatiesystemen. Hier zijn drie varianten van, namelijk: ringleiding, infraroodsysteem en FM-apparatuur.

Ringleiding

Hierbij wordt er elektriciteitsleiding langs de plinten of het plafond in een ruimte gelegd. Deze leiding is aangesloten op een microfoon of apparaat dat geluid produceert. Het geluid wordt in de ringleiding omgezet in elektrische signalen. Doordat de leiding in een lus ligt, wordt er binnen die lus een magnetisch veld opgewekt. Mensen met een hoortoestel kunnen die op de T-stand zetten. Het hoortoestel fungeert dan als een antenne en pikt het signaal uit het magnetisch veld op. Hierdoor hoort men het geluid rechtstreeks via de hoortoestellen.

Infraroodsysteem

Een andere manier om geluid direct over te brengen naar de luisteraar is via een infraroodsysteem. Dit systeem werkt ongeveer hetzelfde als de ringleiding, alleen wordt het signaal doorgegeven door middel van infrarood in plaats van een magnetisch veld. Het nadeel van dit systeem is dat de verbinding verbroken kan worden wanneer er iets of iemand tussen de zender en de ontvanger komt.

FM-apparatuur

Naast de elektromagnetische en infraroodzenders is er ook een techniek die gebruik maakt van hoge frequentie radiogolven. Hiervoor is FM-apparatuur ontwikkeld, ook wel solo-apparatuur genoemd. Deze apparatuur bestaat uit een zender met microfoon en een ontvanger. Deze apparatuur is goed te gebruiken in het onderwijs, omdat daar meestal maar één persoon aan het praten is. Bij een gesprek met meerdere mensen kan de zender in het midden van groep worden gelegd.

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn? Vraag om advies van uw StAr gecertificeerde audicien.

Waarom Gehoortest.nl?

Via Gehoortest.nl bent u altijd verzekerd van een gratis hoortest van een audicien bij u in de buurt.

  • Vrijblijvend advies
  • StAr-gecertificeerd
  • Breed assortiment
  • Altijd bij u in de buurt