Brughoektumor

Een brughoektumor is een goedaardig gezwel dat achter de oren in het gebied ‘brughoek’ ontstaat. Het gezwel ontstaat meestal in de inwendige gehoorgang waarbij het gezwel langzaam richting de hersenstam en de kleine hersenen groeit. Er komen ongeveer 320 patiënten per jaar bij in Nederland. De brughoektumor wordt niet als een hersentumor beschouwd, ondanks het feit dat deze zich wel in de schedel bevindt. Dit komt doordat de brughoektumor niet in de hersenen ontstaat en het weefsel bestaat ook niet uit kwaadaardige cellen.

Symptomen brughoektumor

Over het algemeen komt een brughoektumor aan één kan van het hoofd voor. De grootste klacht bij dit gezwel is gehoorverlies aan één oor. Daarnaast kan men problemen ervaren met het evenwicht, duizeligheid, tinnitus en hoofdpijn. Sommige mensen krijgen ook problemen met het gezicht, de wangen worden bijvoorbeeld gevoelloos. Deze symptomen ontstaan doordat de tumor op drie belangrijke hersenzenuwen in het brughoekgebied: de gehoorzenuw, de evenwichtszenuw en de aangezichtszenuw. Er is overigens geen relatie tussen de ernst van de klachten en de grootte van de tumor.

De oorzaak van de tumorgroei is nog onbekend. Hoe dit te voorkomen is, is dan ook niet bekend. Er zijn wel drie mogelijkheden als u een brughoektumor heeft. Dit is opereren, bestraling en afwachten en in de gaten houden.