Na een harde knal of vuurwerk

vuurwerk oorsuizenU hoeft zelf niet eens een fan te zijn van het vuurwerk, maar dit is een traditie om het nieuwe jaar in te luiden. Vuurwerk is er in veel verschillende soorten, maar één ding hebben ze in gemeen. Vuurwerk geeft een harde knal of ander geluid. Veel mensen vinden dit juist mooi, maar wordt er wel aan het gehoor gedacht?

Vuurwerk te hard?

Vuurwerk kan ervoor zorgen dat oorsuizingen geprikkeld worden. Dit is een bekend probleem rondom oud&nieuw. Maar hoeveel schade kan vuurwerk nu veroorzaken aan het gehoor? Vanzelfsprekend geeft siervuurwerk een minder harde knal dan knalvuurwerk. In 2006 is de regel ontstaan dat vuurwerk maximaal 156 decibel mag veroorzaken. Deze regel zorgt er helaas niet voor dat oorsuizen en gehoorschade voorkomen wordt. Bij 120 decibel aan geluid kan er al blijvende schade zijn ontstaand. Bij minder komt tijdelijk oorsuizen voor. Tijdelijke doofheid kan ook een gevolg zijn.

Bescherm uw gehoor

Het is van belang om voorzorgsmaatregelen te nemen als het om vuurwerk gaat. Ook als u van te voren weet dat een harde knal kan voorkomen, kunt u zich hierop voorbereiden. Het is sowieso slim om eens in de zoveel tijd een preventieve hoortest te laten doen. Bij deze test wordt er gekeken of u gehoorschade heeft opgelopen. Vaak biedt deze test u inzicht en komt u erachter dat uw gehoor niet alles aankan. Uw StAr gecertificeerde audicien bij u in de omgeving helpt u graag met uw voorbereiden voor oud&nieuw. De opties voor gehoorbescherming kunnen worden besproken en zo weet u dat u zonder piep of ruis in uw oren het nieuwe jaar in gaat.

Goede gehoorbescherming

Met gehoorbescherming voorkomt u gehoorschade en kunt u langer genieten van de geluiden om u heen.

  • Lekdicht afsluitbaar
  • Geluiddempend tot veilige grens van 75 dB
  • Jaarlijks testen en controleren
  • Consequent gedragen worden
  • Duurzaam

Gerelateerde onderwerpen: