Door harde of luide muziek

gehoorschadeJaarlijks lopen 22.000 jongeren blijvende gehoorschade op door te harde of luide muziek. De grootste boosdoeners zijn de MP3 spelers. Jongeren tussen de 13 en de 15 jaar hebben vaak al een gehoorschade van 10% opgelopen. En wel 15.000 jongeren tussen de 15 en 25 jaar hebben al een gehoorverlies van 20 decibel. Bij een gehoorschade van 35 dB verlies wordt een gehoorapparaat aanbevolen. Dit geeft weer hoe snel jongeren tegenwoordig gehoorschade oplopen.

Wanneer wordt muziek schadelijk

De schadelijkheid van muziek hangt af van de duur van de blootstelling en de geluidssterkte. In onderstaande tabel staat wat uw gehoor aankan. Bij overschrijding hiervan wordt het gehoor al gauw aangetast.

Geluidsterkte (dB) Blootstelling per dag Blootstelling per week
80 dB 8 uur 40 uur
89 dB 1 uur 5 uur
95 dB 15 minuten 75 minuten
101 dB 4 minuten 19 minuten
104 dB 2 minuten 10 minuten

Het is hierbij belangrijk om te weten dat een MP3 speler ongeveer tot 100 dB kan produceren. Dit betekent maar vier minuten per dag de MP3 speler gebruiken wanneer deze op maximaal volume staat. Tegenwoordig is het verplicht dat alle MP3 spelers een begrenzer hebben. Alsnog kan een MP3 speler flinke schade aanrichten.

In discotheken en kroegen kan de geluidssterkte oplopen tot 110 tot 120 decibel. Dit is erg schadelijk voor het oor. Hierom heeft de overheid een grens gesteld aan de geluidssterkte. Maar alsnog is de muziek te hard voor het gehoor.

Onderzoek toont aan dat 10% van de middelbare scholieren laat heeft van oorsuizen. Ook toonde onderzoek aan dat een schrikbarende 93% van de onderzochte jongeren na een bezoek aan de kroeg of discotheek last heeft van een pieptoon. 38% heeft de volgende dag hier nog last van.

Gehoorschade makkelijk voorkomen

Zonder dat u het gebruik van een MP3 speler of bezoekjes aan de kroeg/discotheek hoeft te vermijden, kunt u gehoorschade voorkomen. Dit kan al door de juist hoofdtelefoon te gebruiken. Sommige hoofdtelefoons sluiten de omgeving volledig af, zo hoeft het geluid niet hard te staan. Oordoppen sluiten daarentegen niet goed af en zitten heel dicht op het trommelvlies. Daarnaast is af en toe de muziek uit zetten ook goed voor de oren. Oren hebben ook rust nodig. Voor bezoekjes aan de kroeg en de discotheek kunt u bijvoorbeeld even naar buiten gaan om rust te krijgen van het geluid.

Uw audicien kan u helpen

Ook uw audicien kan een belangrijke rol spelen als het gaat om het beschermen van uw gehoor. Uw gediplomeerde audicien is STAr gecertificeerd en heeft veel kennis over de mogelijkheden. Zo kan hij/zij samen met u de perfecte oplossing voor u vinden. Er zijn ook speciale oordoppen. Deze dempen het geluid, maar de kwaliteit blijft gelijk. Ook kan uw audicien een preventieve hoortest bij u afnemen. Uit deze test zal blijken of u al gehoorschade heeft opgelopen of niet.

Wilt u uw gehoor laten testen op gehoorschade? Of wilt u meer informatie over het beschermen van uw gehoor? Vul dan onderstaand formulier in. De dichtstbijzijnde audicien zal dan contact met u opnemen.

Goede gehoorbescherming

Met goede gehoorbescherming voorkomt u gehoorschade en kunt u langer genieten van de geluiden om u heen.

  • Lekdicht afsluitbaar
  • Geluiddempend tot veilige grens van 75 dB
  • Jaarlijks testen en controleren
  • Consequent gedragen worden
  • Duurzaam

Gerelateerde onderwerpen: