Overgevoeligheid

Overgevoelig stressOvergevoeligheid voor dagelijkse geluiden wordt ook wel hyperacusis genoemd. Iemand die last heeft van hyperacusis kan het geluid van een krant al als zeer onaangenaam of zelfs pijnlijk ervaren. Er zijn veel individuele verschillen als het gaat om overgevoeligheid. Zo kan het zijn dat sommigen alleen last van bepaalde geluiden met een bepaalde toonhoogte en intensiteit en anderen hebben last van zowat alle geluiden.

Verlies dynamisch bereik

Mensen met een overgevoeligheid voor geluid hebben hun dynamisch bereik verloren. Het dynamisch bereik is het vermogen van de oren om zich snel aan te passen aan verschillende geluidssterkten. Wanneer het dynamisch bereik wegvalt, worden bijna alle geluiden als luid en onverdraaglijk ervaren. Gezonde oren kunnen geluiden verweken tussen de o dB en de pijngrens van 130 dB. Bij mensen met hyperacusis is de pijngrens sterk verlaagd, waardoor dagelijkse geluiden al pijnlijk zijn.

Gevolgen

Soms kan hyperacusis als dermate erg worden ervaren, dat mensen er alles aan doen om sociale situaties of openbare ruimtes te mijden. Zo beschermen zij hun gehoor. Dit probleem is onzichtbaar en is daarom voor anderen vaak lastig te begrijpen. Dit kan grote invloed hebben op het sociale leven. Soms kan overgevoeligheid voor geluid zelfs leiden tot depressiviteit.

Oorzaken

Hyperacusis kan zowel geleidelijk als plotseling ontstaan. Meestal komt dit gehoorprobleem voor aan beide oren. Daarnaast zijn mensen met overgevoeligheid voor geluid vaak slechthorend en hebben last van tinnitus. Er zijn vele oorzaken mogelijk als het gaat om hyperacusis. Het is dan ook moeilijk om de oorzaak aan te wijzen. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Gehoorverlies
  • Whiplash, trauma aan het hoofd
  • Akoestisch trauma, denk aan explosieven, vuurwerk of impulsgeluiden zoals een geweerschot
  • Bijwerkingen van medicijnen of operaties
  • Chronische oorontstekingen
  • Auto-immuun ziekten

Oplossingen

Op medisch gebied zijn er geen oplossingen voor hyperacusis. Maar er zijn wel hulpmiddelen om beter met overgevoeligheid om te kunnen gaan. Met een hoortoestel kunt u al een heel eind komen. Zo kan de begrenzer worden aangepast, zodat de harde geluiden worden gedempt. Er kunnen oordoppen worden gebruikt om geluiden te dempen zodat u minder last heeft van harde geluiden. Deze moet u echter geen 24 uur per dag, zeven dagen in de week dragen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het probleem erger wordt. Uw StAr gecertificeerde audicien kan uw helpen bij uw zoektocht naar een oplossing. Wilt u een vrijblijvende afspraak maken uw audicien? Vul dan onderstaand formulier in.

Waarom Gehoortest.nl?

ViaGehoortest.nl bent u altijd verzekerd van een kwalitatieve hoortest van een audicien bij u in de buurt.

  • Kwalitatieve hoortest
  • StAr-gecertificeerd
  • Vrijblijvend advies
  • Altijd bij u in de buurt