GASTBLOG: ‘Museumbezoek’

Vorige week was ik met een groep auditief beperkte mensen in een museum voor een rondleiding. Ik kende dit museum, het Paul Gugelmann Museum niet en werd meer dan aangenaam verrast. 
Er staan 40 machines van de kunstenaar Paul Gugelmann, 89 jaar oud en nog steeds actief. Alle machines zijn gemaakt van metalen en hout en met enorm veel fantasie, liefde en oog voor detail gemaakt.
Nu weet ik natuurlijk, dat kunst een subjectief begrip is en dat smaken nu eenmaal verschillen. Maar persoonlijk was ik bijzonder onder de indruk van dit museumbezoek en de machines. Elke machine heeft een eigen verhaal/thema en als historica heeft mij dit gefascineerd.

Museumbezoek als slechthorende

Wij konden de rondleiding prima volgen met behulp van apparatuur. De museumgids droeg een microfoon en wij droegen de ontvanger, waarmee wij de stem van de gids via de T-stand direct in ons hoortoestel ontvingen. Voor mij en vele anderen een perfecte oplossing om alles goed te verstaan en toch ontspannen te kunnen kijken en luisteren.

museumbezoek

Rondleiding

Aan het einde van de rondleiding was ik zo enthousiast, dat toen ik een folder zag waarin stond dat het museum nog gidsen zocht, ik mij de dag er na per mail spontaan heb aangemeld. Het gaat om ongeveer een rondleiding per maand, op vrijwillige basis, het is geen groot museum. 
Bij mijn aanmelding heb ik aangegeven dat ik een auditieve beperking heb. En daarom zolang ik de stem van de beller niet ken, liever niet telefoneer en graag per mail communiceer. Maar ik heb al antwoord gekregen en de kunstenaar zelf gaat contact opnemen voor een persoonlijke introductie en uitleg van de machines!

Museumgids

Nu heb ik in het verre verleden, tijdens mijn geschiedenisstudie, een stage van 2 maanden gelopen in het Centraal Museum Utrecht. Daar moest ik met een collega een rondleiding bij een tentoonstelling voorbereiden en in de praktijk brengen. Destijds hoorde ik wel wat beter dan tegenwoordig, maar ik droeg ook toen al een hoortoestel. De praktijk was toentertijd niet echt een auditieve uitdaging voor mij. Dat zal nu anders zijn. Natuurlijk vertel je als museumgids vooral je verhaal, maar er komen zeker ook veel vragen die je moet beantwoorden. Dan moet je de vragen wel goed kunnen verstaan. Sommige vragen kun je na een tijdje wel inschatten en je antwoord voorbereiden, sommige vragen niet. 
Hier heb ik ondanks mijn spontane aanmelding wel over nagedacht. Allereerst is de akoestiek in het museum vrij goed, de plafonds zijn laag.

Hulp van mijn Rogerpen

Ik ben verder van plan, voor het begin van het museumbezoek, kenbaar te maken dat ik een auditieve beperking heb en te vragen of de bezoekers het zichtbaar willen maken – bijvoorbeeld door een hand op te steken – als ze een vraag hebben.
 De machines maken wel lawaai als ze aanstaan, maar dan heeft iedereen moeite om wat te verstaan, het is dus geen probleem om de vraag te laten herhalen als de machines weer stil staan.
 Mocht er nu echt een situatie zijn waarin ik de vragensteller na herhaling nog niet versta, dan heb ik altijd nog mijn Rogerpen, die ik kan gebruiken. Ik zet de Rogerpen standaard aan, vooraf aan de rondleiding en schakel mijn T-stand in en houd de Rogerpen bij de vragensteller als het nodig is. Heb ik de Rogerpen niet nodig, dan staat hij gewoon op standby.

Ik hoop dat deze simpele maatregelen voldoende zijn en dat ik van mijn komende activiteit als museumgids binnenkort kan gaan genieten!

Paul Gugelmann Museum paul gugelmann

Reacties op "GASTBLOG: ‘Museumbezoek’"

Er zijn nog geen reacties. Reageer ook!

Reactie plaatsen