GASTBLOG: ‘Hoortoestellen verzorging’

renee iseli - smits

Onlangs las ik in een blad voor mensen met een auditieve beperking een artikel over iemand die regelmatig in een verzorgingshuis bewoners en personeel ondersteunde met de hoortoestellen verzorging.
 Het ging hier niet om technische reparaties, want daarvoor is een audicien nodig, maar om bijvoorbeeld het schoonmaken van de oorstukjes, het vervangen van de slangetjes en het adviseren van personeel en bewoners bij het omgaan met hoortoestellen.
Ook ging ze ter ondersteuning soms mee met een bezoek aan de audicien. Dit vond ik een mooi initiatief en besloot meteen om hier zelf navolging aan te geven. Ik ben tenslotte al 8 jaar vrijwilliger in ons locale verzorgingshuis en heb de nodige kanalen om uit te zoeken of er interesse bestaat voor een dergelijk initiatief. En wat bleek? Die interesse was er!

Hoortoestellen verzorging

Men begroette mijn initiatief om voor de hoortoestellen verzorging naar het verzorgingshuis te komen zelfs met enthousiasme. Zelfs zo enthousiast, dat mijn voorstel om hiervoor een ochtend in de maand ter beschikking te stellen te weinig vond en graag wilde dat ik één keer per week zou komen. Nu heb ik echter helemaal geen tijd om wekelijks naar het verzorgingshuis te gaan en bovendien is dergelijke intensieve hoortoestelverzorging ook niet wekelijks noodzakelijk. Dit heb ik ze uitgelegd en daar kon men zich in vinden.

hoortoestellen verzorging

Personeel verzorgingstehuis vaak te druk

Het mag duidelijk zijn, dat het personeel in een verzorgingshuis het druk heeft en per bewoner vaak minder tijd heeft dan het zou willen. Daarbij kan het personeel ook niet van alle markten thuis zijn. En laat ik nou zelf wel expert zijn in het gebruik van hoortoestellen … Als mijn initiatief aanslaat, kan ik hiermee het personeel een beetje ontlasten én de bewoners ondersteunen. En naast het verzorgen van de hoortoestellen, heeft mijn bezoek daar ook een sociaal aspect. Door een praatje met de bewoners te maken en te vragen naar hun omgang en tevredenheid met hun hoortoestellen, kan ik hen eventueel ook advies geven. En als er dingen zijn die verder gaan dan mijn ervaringsexpertise, dan kan ik hen altijd naar de audicien doorverwijzen of zelf informatie vragen bij een audicien.

Ondersteuning door audicien

Ter voorbereiding bracht ik vandaag een bezoekje aan mijn eigen audicien. Ik moest er toch even naar toe, omdat er na het vocht van de afgelopen weken wat aanslag zat in mijn batterijvakje en ik de komende twee weken afwezig ben. Ik heb mijn voorstel daar verteld en mijn audicien bood spontaan haar ondersteuning aan. Door bijvoorbeeld slangetjes en filters ter beschikking te stellen als dit nodig was. Ze vertelde, dat ze zelf ook al een poging hadden ondernomen om het verzorgingshuis maandelijks te bezoeken. Maar dit was helaas niet gelukt, door wisselend personeel en afspraken die afgezegd werden. Ik vermoed dat als je met oudere mensen hebt te maken, dit niet erg vreemd is en je hier rekening mee moet houden. Natuurlijk heb ik mijn audicien beloofd haar op de hoogte te houden en we gaan zien hoe dit initiatief gaat verlopen. Ik ben in elk geval gemotiveerd en erg benieuwd. Uiteraard zal ik ook u, beste lezer, hier op de hoogte gaan houden van dit initiatief. En wie weet, misschien brengt het nog iemand anders op een goed idee …

Maar eerst ben ik nog even de komende 2 weken in Nederland voor familiebezoek!

renee iseli - smits

Reacties op "GASTBLOG: ‘Hoortoestellen verzorging’"

Er zijn nog geen reacties. Reageer ook!

Reactie plaatsen