GASTBLOG: ‘Audiogram’

renee iseli - smits

Als u met hoortoestellen en/of hulpmiddelen te maken heeft of zelf een gehoorverlies heeft, dan bent u vast wel eens het begrip audiogram tegen gekomen. Kort gezegd, is een audiogram de grafische voorstelling van het hoorvermogen van een mens.

 

Audiogram hoorvermogen

Met behulp van hoortesten, toon (de bekende piepjes) en spraak (het nazeggen van woordjes), wordt het hoorvermogen, of vaak beter gezegd het gehoorverlies, in een grafiek met een curve beschreven. Het lezen van zo‘n audiogram is niet makkelijk en vergt enige uitleg, oefening en ervaring.

Als voorbeeld hier mijn eigen audiogram:

spraakaudiogram audiogram toon

Kenners zal waarschijnlijk wel opvallen dat mijn spraak-audiogram, het eerste plaatje helemaal rechts, een stuk slechter is dan het volgens het voorbeeld, links, zou moeten zijn. De rode en blauwe “bergen” rechts, is mijn spraakverstaan, de mooie ronde lijnen er links naast hoe het hoort te zijn.

Ook de toonaudiogram, het tweede plaatje, hoort eigenlijk rond de nullijn te lopen en zoals u ziet doet het dat bij mij niet. Mijn grafiek-lijnen lopen berg en dal.

Verklaren audiogrammen

Een audiogram verklaren is voor een leek, zoals ik, best lastig. Maar neemt u van mij maar gerust aan dat hoe verder de grafieklijnen van de bovenkant, de 0- lijn verwijderd zijn, hoe groter het gehoorverlies. Uiteraard zijn er ontelbare variaties (zie gradaties hieronder van Hoorwijzer). Belangrijk om te weten is, dat er grofweg onderscheid gemaakt wordt in:

Normaal horend tot licht slechthorend

Heeft u een prima gehoor, dan kunt u geluiden vanaf 0 decibel (dB) horen. Heeft u een gehoorverlies tussen de 0 en 30 decibel, dan is sprake van lichte slechthorendheid. Hoe meer uw gehoorverlies in de buurt van de 30 decibel komt, hoe meer moeite u heeft met het verstaan van gefluister of een gesprek op afstand.

Licht tot matig slechthorend

Kunt u geluiden waarnemen vanaf een sterkte van 30 tot 60 decibel, dan behoort u tot de licht tot matig slechthorenden. U heeft moeite met horen en verstaan bij achtergrondlawaai.

Ernstig slechthorend

Kunt u geluiden pas waarnemen bij een sterkte van 60 tot 90 decibel, dan behoort u tot de ernstig slechthorenden. U kunt groepsgesprekken nauwelijks volgen en alleen hard uitgesproken woorden verstaan.

Zeer ernstig slechthorend tot doof

Kunt u alleen geluiden waarnemen die sterker zijn dan 90 decibel, dan behoort u tot de zwaar slechthorenden of doven. U kunt uw eigen stem niet meer horen.

Staat van mijn gehoor

Toen mijn “gehoorstatus” in 2007 na een flink gehoorverlies in mijn rechter oor, verschoof van matig slechthorend naar ernstig slechthorend, was dit voor mij een behoorlijke schok. Ik kon mijn slechthorendheid nu niet langer negeren of afdoen met “ach, ik hoor wat minder … punt!”.

Al zijn audiogrammen opnames van je gehoor op een bepaald moment, mijn audiogram loog er toch niet om en ik moest gaan accepteren dat ik zelf toch echt slechthorend was. Een lang proces, waar ik hier eerder al over schreef in mijn andere gastblogs.

Ik heb mijn hele leven regelmatig mijn gehoor laten testen, meestal zo om de 3 jaar. Ook als ik geen aanwijzingen heb dat mijn gehoor achteruit is gegaan, blijft het voor mij toch nog altijd spannend om na de gehoortest mijn audiogram te bekijken en te vergelijken met de vorige.

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Eén ding probeer ik echter altijd in gedachten te houden: ook een audiogram is een instrument en het komt toch altijd aan op de juiste samenwerking tussen betrokkene en professional.

renee iseli - smits

Reacties op "GASTBLOG: ‘Audiogram’"

Er zijn nog geen reacties. Reageer ook!

Reactie plaatsen