Gehoorschade door wattenstaafjes

Geniet u er ook zo van: het reinigen van uw oren met een wattenstaafje. Hoe lekker dit ook is, experts raden ten zeerste af om dit te doen. Gehoorschade door wattenstaafjes lijkt misschien heel gek, maar het is een veel voorkomend probleem. Zo hebben mensen die op deze manier hun oren schoonmaken vaak een deuk in hun trommelvlies, er zijn echter nog veel meer redenen om dit te laten!gehoorschade door wattenstaafjes

U bent niet alleen hoor, bekende Nederlanders als Matthijs van Nieuwkerk en kunstenaar Dio Vayne hebben al toegegeven dat zij verslaafd zijn aan het kriebelen met wattenstaafjes. Dio Vayne zei in een vlog zelfs het volgende; “Ik doe het zeker 1 a 2 keer per dag”.

Gehoorschade door wattenstaafjes

KNO-artsen proberen ons er al jaren van te overtuigen dat gehoorschade door wattenstaafjes op de loer ligt bij veelvuldig en intensief gebruik. Zo kan het peuteren met deze stokjes onder andere en gat in het trommelvlies veroorzaken, een ontsteking door een afgebroken wattenstaafje teweeg brengen en te diep vastzittend oorsmeer in je oren creëren. KNO-arts Duijndam van Van Linschoten Specialisten geeft aan dat je het oorsmeer helemaal niet weg hoeft te halen, omdat het een belangrijke functie heeft.

Oren reinigen zichzelf

Het is helemaal niet nodig om uw oren te reinigen met een wattenstaafje, want oorsmeer creëert een zuur milieu dat bacteriën weghoudt. “In principe is het helemaal niet nodig om je oren schoon te maken. Een oor reinigt zichzelf” geeft Duijndam aan. De enige reden om wattenstaafjes te gebruiken is het weghalen van zichtbaar oorsmeer, omdat dit er niet verzorgd uitziet. Tijdens een onderzoek kunnen KNO-artsen vaak zien we er regelmatig wattenstokjes gebruikt door de deuk in hun trommelvlies.

Wanneer u echt niet kunt stoppen met het gebruiken van wattenstaafjes, maar gehoorschade wilt voorkomen, raadt Duijndam aan om het niet meer dan vier keer per maand te doen en echt alleen na het douchen. Door de stoom en het warme water is het oorsmeer zachter geworden en kunt u dit makkelijker weghalen.

Tips voor het schoonmaken van uw oren

Wilt u wel graag uw oren reinigen, maar gehoorschade door wattenstaafjes voorkomen? Onderstaande tips kunnen helpen!

  • In plaats van wattenstokjes kunt u een paar druppels slaolie of babyolie rechtstreeks in uw oor druppelen. Dit weekt het oorsmeer los, zodat de oren zichzelf makkelijker reinigen.
  • Bij een overdaad aan oorsmeer kunt u uw oren spelen met lauw water zonder zeep.
  • Last van verstopte oren? Grote kans dat een prop oorsmeer dit veroorzaakt. Een huisarts kan dit voor u uitspuiten.

Bron: EditieNL

 

Gebruikt u wattenstaafjes om uw oren te reinigen?

Reacties op "Gehoorschade door wattenstaafjes"

Er zijn 3 reacties. Reageer ook!

Reactie plaatsen