Cochleaire implantaat

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Een cochleaire implantaat (CI) is een elektronisch apparaat dat geluid omzet in elektronische pulsen die gehoorzenuwen stimuleren. Met een cochleaire apparaat kunnen personen die geen of weinig gehoor meer hebben nog wel klanken en geluiden waarnemen. De elektroden van een CI nemen de functie van het buiten-, midden- en binnenoor over. Een audicien of audioloog geeft niet vaak het advies voor het in gebruik nemen van een cochleaire implantaat, omdat deze alleen bij zeer zwaar gehoorverlies noodzakelijk is.

Cochleaire implantaat voordelen

Een cochleaire implantaat heeft één belangrijk voordeel in tegenstelling tot een hoortoestel, een implantaat is veel sterker dan een conventioneel hoorapparaat. Echter in de meeste gevallen is een normaal hoorapparaat voldoende.

  • CI is veel sterker dan normaal gehoorapparaat.
  • Geschikt bij zeer ernstig gehoorverlies.

Cochleaire implantaat nadelen

Het cochleaire implantaat heeft ook enkele nadelen:

  • De kosten zijn hoog in vergelijking met een hoortoestel.
  • De operatie voor implementeren brengt risico’s met zich mee.
  • Dragers van een implantaat hebben af en toe last van oorontstekingen.

Cochleair implantaat (CI) vergoedingen en verzekering

Heb jij een Cochleair implantaat (CI) of kom je in aanmerking voor het plaatsen van een CI? Dan is het verstandig om goed na te denken over de zorgverzekering. Wat wordt precies vergoed door de verzekeraar? En welke kosten zullen voor jouw eigen rekening zijn? In dit artikel op Slimster vertellen we je meer over Cochleair implantaat vergoedingen.

cochleair implantaat

Cochleair implantaat vergoedingen

Wat wordt precies vergoed door de zorgverzekeraar? Vanuit de basisverzekering wordt zowel de implantatie zelf als de nazorg van één CI voor 100% vergoed. Omdat deze ingreep onder specialistische zorg valt is nazorg verplicht. Deze volledige vergoeding geldt alleen indien de zorgverzekeraar een verbintenis heeft met het ziekenhuis waar je de operatie laat uitvoeren.

Onder nazorg van een CI valt onder andere het controleren van de instellingen en het vervangen van niet werkende onderdelen. De specialisten dienen hiervoor een nota in bij de zorgverzekeraar en dit heeft gevolgen voor het eigen risico. Heb je nog niks verbruikt van het eigen risico? Dan zullen deze kosten met het eigen risico verrekend worden.

Vergoeding meerdere cochleaire implantaten?

Hoe zit het met cochleair implantaat vergoedingen wanneer meer dan één CI nodig is? In de meeste situaties vergoedt de verzekeringsmaatschappij slechts 1 CI. Behalve wanneer er sprake is van gehoorverlies veroorzaakt door een hersenvliesontsteking. Ook voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar wordt een tweede CI volledig vergoed.

CI verzekeren tegen diefstal en schade

Naast het nadenken over de juiste zorgverzekering voor cochleair implantaat vergoedingen is het ook slim om de CI te verzekeren. Zorg dat je goed verzekerd bent tegen verlies, schade of diefstal van de CI. Een cochleair implantaat kost tussen de 7000 en 9500 euro, afhankelijk van het merk en type apparaat.

Voor meer advies over een CI verzekering kun je terecht bij de specialisten van de CI-afdeling in het ziekenhuis. Daarbij is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en vergoedingen voor het cochleair implantaat bij iedere aanbieder.

Deskundig advies over cochleair implantaat?
Maak een afspraak

Eigen kosten?

Wanneer de processor van jouw cochleair implantaat stuk gaat, dan is zeker dat de verzekeraar de kosten voor vervanging betaalt. Mits je de reguliere controle-afspraken netjes hebt bezocht en er geen sprake is van nalatigheid. Is dat wel het geval, dan draai je zelf op voor de kosten.

Na plaatsing van een CI ontvang je altijd oplaadbare accu’s. Extra batterijen en accu’s worden helaas niet vergoed. Losse of extra CI onderdelen vallen niet onder vergoedingen van de zorgverzekering. Ook zijn hier geen aanvullende verzekeringen voor. Uitzonderingen worden gemaakt wanneer de accu kapot gaat en de garantietermijn nog niet is verstreken.

Gratis hoortest bij audicien

Indien je problemen met jouw gehoor hebt, adviseren wij je om eerst een gratis gehoortest te laten doen! Wil je weten of een Cochleair Implantaat voor jou een oplossing is? Dan kun je altijd advies vragen bij jouw dichtstbijzijnde audicien. Via Slimster maak je eenvoudig een afspraak bij een StAr-audicien in jouw stad.

Meer weten over audiologische begrippen, gehoorproblemen en terminologie? Wij leggen je alles uit in de Hoortest Wiki van Slimster.

Gratis horen offertes?
Geheel vrijblijvend
Cochleaire implantaat